south

Re: религия ?

оня дето религията го е спaсила от турското робство да прочете нещо на Христо Ботев big_smile

"Бог не наказва, когото мрази"?

chaosbs

оня дето религията го е спaсила от турското робство да прочете нещо на Христо Ботев big_smile

"Бог не наказва, когото мрази"?

Ти чел ли си го изобщо тва стихотворение?  lol Или просто го показваш тоя цитат,щото извън контекста звучи "християнски"!Щото аз по същия начин мога да цитирам "Бой се от бога,почитай царя" и да твърдя,че Ботев освен християнин е и монархист!  lol

По темата - религията е отживелица,а освен това е израз на тоталното овчедушие и лицемерието.Ненавиждам я и ми се повдига от нея.Особено пък християнството е най-овчата и лицемерна религия от всички.Един прост пример - в основата му са 10 божи заповеди,една от които "Не убивай".Това обаче не пречи сума хора,обявени за еретици или вещици,да бъдат изклани и изгорени по кладите именно от най-ревностните християни...А заповедта "Не кради" мисля,че дори няма смисъл да я коментирам!  lol Мъчат се да ти втълпят,че трябва да се стремиш към колкото може по-скромен начин на живот,че "алчността" е грях,а същевременно виждаш как те пълнят гушите...не,мерси!

Не казвам,че съм атеист(не и в смисъл на някой безбожник без уважение към традиции и т.н.)Не знам дали има бог или няма,никой не може да докаже нито едното от двете,не ме и интересува дали има или не(напълно съм съгласен с позицията на Сартр по този въпрос,който му е интересно може да я разгледа).Критиката ми е към религиозната институция,не към самата вяра.Нямам нищо против всеки да вярва и да се уповава на каквото си иска,но не искам на мен да ми бъде проповядван "праведен начин на живот" и съм твърдо против крайностите и фанатизирането,защото добре знаем,че те не водят до нищо хубаво!

п.с.И не ми излизайте с най-изтъркания аргумент,че ако не е било християнството сме щели да бъдем заличени по време на турското робство,че религията ни била съхранила и спасила.Ако българите бяха езичници,щяхте да кажете,че езичеството ни е спасило...И освен това от какво ни е спасила религията?От агресията на исляма...който също е религия,нали така?Така че пак религията е в основата на проблема.

so what the fuck are we living for
give us a future

south

А ти чел ли си го? Защото вадиш някои работи от контекста. wink

Соломон, тоя тиран развратен,
отдавна в рая нейде запратен,
със свойте притчи между светците
казал е глупост между глупците
и нея светът до днес повтаря -
"Бой се от бога, почитай царя!"
Свещена глупост! Векове цели
разум и съвест с нея се борят;
борци са в мъки, в неволи мрели,
но кажи, що са могли да сторят!
Светът, привикнал хомот да влачи,
тиранство и зло и до днес тачи;
тежка желязна ръка целува,
лъжливи уста слуша с вяра:
мълчи, моли се, кога те бият,
кожата ти да одере звярът
и кръвта да ти змии изпият,
на бога само ти се надявай:
"Боже, помилуй - грешен съм азе"
думай, моли се и твърдо вярвай -
бог не наказва, когото мрази...

Недей да поставяш всички религии под общ знаменател. Изобщо как можеш да сравняваш Православието с исляма, според който убийството на "неправеден" е оправдано? Как изобщо можеш дори да ги съпоставяш?

Да държиш Православието отговорно за ерес като католицизма, е все едно да обвиняваш Православието, че негрите зулуси се избиват и се ядат един друг в чест на бог Бляблябля.

Имам два въпроса към теб от първостепенна важност. Първо, ако не е било Християнството, в частност манастирите, килийните училища, щяло ли е да има Българско Възраждане? Второ, ако е нямало Българско Възраждане, щяло ли е да има въстания и в последствие Освобождение, Независимост, Съединение? Много бих се радвал, ако успееш да ми отговориш.

chaosbs

А ти чел ли си го? Защото вадиш някои работи от контекста. wink

Не съм аз този,който вади цитати от контекста,а ти.И прочети добре какво ти пиша - казвам ти как би могъл да се разтълкува въпросния цитат ако бъде изваден.
А ти наистина ли се опитваш да ме убедиш,че Ботев е християнин?А наистина ли за доказателство ползваш редове от "Борба"?Ако е така ти или не схващаш правилно или си напълно невменяем...

Недей да поставяш всички религии под общ знаменател. Изобщо как можеш да сравняваш Православието с исляма, според който убийството на "неправеден" е оправдано? Как изобщо можеш дори да ги съпоставяш?

Според много твърдения (основавам се на тях,защото нямам достатъчно познания)ислямът в чистия си вид също е мирна религия...въпреки това са факт милионите избити и множеството осквернени храмове и светилища на християни и будисти.Християнството също се основава на ценности,но са факт изгорените еретици,както и много други примери,които са в разрез с тези ценности.От теория до практика - огромна разлика и в двата случая,както и сам виждаш.Та кажи ми,къде е разликата между един заклан "неверник" и един изгорен на клада "еретик"?
Плюс това казах съвсем ясно,че не съм против всеки да вярва в каквото си иска,стига да не ми натяква,че то е единственото правилно нещо и да не се стига до фанатизиране.Не съдя хората според идеите им и според това в което вярват,а според действията им.

Имам два въпроса към теб от първостепенна важност. Първо, ако не е било Християнството, в частност манастирите, килийните училища, щяло ли е да има Българско Възраждане? Второ, ако е нямало Българско Възраждане, щяло ли е да има въстания и в последствие Освобождение, Независимост, Съединение? Много бих се радвал, ако успееш да ми отговориш.

Не отричам изиграната от него роля,която изтъкваш.Но пак питам - ако не беше християнството,а езичеството например,то какво?Пак щеше да изиграе същата роля!Ролята не на друго,а на нещо вдъхващо увереност и решимост за борба,на упование и т.н.Да не говорим,че то нито е било единствения фактор на възраждането и впоследствие освобождението,нито е било единственото запазило българите като такива по време на робството!

give us a future

DIY-OR-DIE

...Умствените и политически преврати на новата история наша народ проспа под натиска на робството - под власт духовна, много по-лоша, по-варварска и от самата инквизиция - под иго политическо, нечуто в историята на никой народ. Мъртъв лежеше той под папуците на читака и калугера, кога Европа събаряше средневековото здание на робството, на религията, на предразсъдъците, и силни работници за свободата на човека, енергични двигатели на събитията със сълзите си, с кървите си, с речите си въдворяваха нов порядък в историята; мъртъв и забравен лежа той почти до 30-те години на тоя век, кога настана епохата на славянското възраждане и духът на новото време, на новите идеи повея и в тази забравена на юговъзток на Европа земя. Вечният Балкан, който като Атласа носеше и носи на плещите си тежкия товар на духовното и политическото робство, разведри се и народът се събуди, разправи вкоченелите си членове и тутакси в главата му се завъртяха жизнени дневни въпроси, от кои пръв, най-лесен, най-сгоден и необходим за решаване беше въпросът за освобождение от духовенството, или както после се нарече, въпросът черковен.
    Не се мина много време от началото на нашето възраждане и ето вехтата борба между двата елемента - българи и гърци - начна се със сичката сериозност, като борба за живот и смърт, за глад и насущен хляб. В тази борба много праведни и големи жертви претърпя наша народ, много добри патриоти, много пламенни деятели в делото на възраждането и образованието, много мъченици за любовта към ближния измряха в турските тъмници и в заточение, гонени и убивани тайно и явно. Но не по-малки бяха загубите и на разбойническия вертеп Фенер. Великата черква, вселенският патриарх останаха само с титлите си като "великия монгол"; изгони се духовенството, прекъснаха се доходите на дармоядите и - въпросът  се реши.
            Реши се въпросът с жертвите на народа, и реши се още тогава и вредом, отдето се порина властта на духовенството, вредом, дето се поколеба вярата в святостта на Златоустовите кърджалии.
            Реши се въпросът, но нашат политически тиран не беше толкова глупав да не разбере, че с духовенството той изгубва оръдията на властта си, шпионите и заслепителите на народа със страхът от бога и почитта към царя, кои едното олицетворяваха със себе си, другото със самия тиранин.
            Видя туй турското правителство и употреби сичкия си вандализъм, за да задържи тази добрина за поданиците си. Въпросът зе друго направление, влезе в нова фаза: обърна се от въпрос за освобождение от една власт на въпрос да се замени тази власт. Начнаха се мечтанията за народна йерархия, за народно духовенство, с признаването на което признаваше се и българският народ, като народ отделен. Това чакаше турското правителство: с думата народна йерархия то провря кука в езика на тези, що работеха за нея, и в най-грозните времена караше ги да бръщолевят лъжи, неврели некипели - имаше ли по-смешно, по-глупаво нещо от оня роболепен адрес, който се подаде на Портата във време на Критското въстание от самозвани някои народни представители?
    Но доде се продължаваха азиатските тези дипломации, доде се разиграваше безконечната комедия на Черковния въпрос, друга пиеса стъпи на сцената на Балканския театър, друго отвлече вниманието на народа - яви се полическият въпрос. Първият трагически акт на драмата потресе афионния мозък на Турция, настръхна й кожата, и тя, за да спре ентусиазма и ръкоплясканията на публиката, за да отложи страшния финал на операта - след дълги колебания, юрушки издаде кокетния ферман за Българска екзархия. Но късно беше, не направи той онуй впечатление, кое можеше направи преди 10-12 години! Народът, който в продължение на туй време не седеше със сгърнати ръце, а се учеше и развиваше и с това усети други нужди, други потреби, видя, че не туй той искаше, не в туй е неговото бъдеще, неговата свобода - видя, че вместо гръцкото духовенство иде друго, кое иска същите права и власт, същите привилегии, и - ето студенина и нерадение в нарежданието на Екзархията, ето неподдържка за представителите. Въпросът стана несъвременен.
            И наистина, какво ново и полезно ще внесе в живота народен туй ново духовенство? С какво ще улесни то напредъка на тези неразвити още сили? С какво ще облекчи съдбата на поробения народ? - Видяхме разправиите между "Македония" и "Правото" , видяхме и видим постъпките и дебненето, за да хване то юздите или само юзда да стане на народа - видяхме и представям си вече: кърджалии със Златоустови проповеди, затъпителни семинарии, разкошно младо духовенство, гласни всенародни лъжи и всичко, що е могло да даде кое да е било духовенство вредом и сякога после епохата на християнството.
            Въпросът се реши само за духовенството, а за народа ще се реши само кога остане той без духовенство. Но до тогава колко ли още време ще се мине?! Колко ли още жертви ще трябват?!

Христо Ботев [в. "Дума на българските емигранти", г. I, брой 4 от 17 юни 1871 г.]

d-beat spirit

DIY-OR-DIE

...Секи разумен и честен човек, който не може да гледа равнодушно на страданията на брата си, който има в главата си достатъчно количество здрав смисъл и на когото в мозъкът и в сърцето не пъпли кръвта на присмикающите се - той се би погрижил да облекчи тие безчовечни страдания, помогнал би на народът си, който го храни, пои и облича, да смъкне от себе си оковите на своето политическо робство, а с това заедно и оковите на произходящето от него, нравствено и умствено невежество; подействувал би да изчезнат из средата на работящият и производителният клас на народът онова множество религиозни глупави суеверия, които са убили и убиват постоянно неговите нравствени, умствени и физически сили; най-после, в името на човечеството и на свободата, въстанал би против сяко едно лъжливо политическо или религиозно учение, което се стреми да разедини силите на народът и да отложи денят на неговото нравствено и политическо освобождение.

А нашето духовенство, което се счита за защитник на народът и в което между наследниците на фанариотите, т.е. между доволно калните личности се намират няколко млади и образовани хора, какво е направило за своят народ? Нашите слепорождени оптимисти искат да ни уверят, че екзархията е начало на нашето освобождение, че тя ще да извади народът ни из тинята на робството и на невежеството, че тя ще да прибере под своите ощипани крила отдалечените части на народът и ще да огради своето стадо от сяка една чужда и вредителна за неговото единство пропаганда и че ще да положи основният камък на неговото бъдъще щастие и благоденствие; но ние, които имаме твърде малко вяра в калимавката, т.е. които се не надеем за мляко от козлите и които нямаме особена любов към всемирните паразити на човечеството, не можеме да видиме онова, което не съществува, и не можеме да предположиме това, което и самата история опровергава.

Наистина, ако ние да би могли барем на минута да заборавим, че и нашето духовенство е такова също, каквито са били и ще да бъдат, като-речи, сичките духовенства по светът, то би помислили, че дебелите чувства и копринените антерии би могли в кръгът на своите действия да направят барем следующите няколко услуги на народът: 1) като хора, които представляват българският народ пред неговото „отеческо правителство“, тие би могли да бъдат енергически протест против неговите скотски теглила, т.е. тие би могли да го защитят от безчовечните притеснения, даноци, кражби и убийства, които произхождат на сяка една крачка в държавата на разбойниците и които се произвеждат не само от пиените сатрапи на нетрезният идиотин из Долма бахче, но и от сяко едно краставо псе, което е завило чалма на главата си и което носи название правоверен мюсюлманин; 2) като хора, които считат себе си, че стоят по-високо в образованието от средата, която ги окружава, тие би могли да подкрепят и да защитят нашите народни училища, връз които министерството на заслепението и на държавният турски шарлатанизъм е простряло вече своята реформаторска ръка, за да ги преобърне на текета3, и в които разпространителите на науката се не занимават с друго нищо, освен да приготовляват нови робове за държавата, нови паразити за народът и нови подобия на себе си; 3) като хора, които познават доколко са свети догматите на фанариотските св. безумци - които догмати и тие сами днес не изпълняват, - тие, наместо да запрещават различните народни обичаи, като сборовете, черковищата, кукерите и др., които са останали като единствено утешение на народът, тие би могли да унищожат постите, които са убили енергията и физиологическите сили на по-голямата част от народът и които са довели тоя народ, като-речи, до степента на тревоядните, и 4) като хора, които се ползуват с известни права и влияние над полуубиената рая на н. и. в. шефът на разбойниците, тие би могли да приберат разпръснатите части на народът в едно цяло, да въодушевят и да управят това цяло в пътят към неговото земно, а не небесно спасение; с една дума, тие би могли да направят сичко, което би трябало да направи сяко едно либерално и човеческо духовенство, което не живее само за щастието на своите кореми и на което целта не е да злоупотреблява само простотата на своето стадо.

Но нашето духовенство отговорило ли е или пристъпило ли е да отговори барем на една от надеждите на своите духовни чада? Какво добро е дочакал а каква полза е видял нашият народ от това духовенство? Това ли, дето наместо да слуша християнската добродетел „търпи, за да се спасиш“ из устата на едни чужденци шарлатани и на един съвсем непонятен за него език, той слуша тая съща добродетел из устата на своите искрено желани някога си пастири, с придобиванието на които той виждаше верни шансове за едно по-щастливо бъдъще? Ние би желали да ни докаже някой, че сме даже слепи в това отношение; но дотогава ние няма да престанеме да проповядваме, че при светлината и топлината на полумесецът ни едно наше климатическо растение няма да вдигне връх и няма да принесе плод и че рясата е потребна за който и да е народ не да стои при неговата люлка и да го возпитава в детинството му, а за да го опее и да стои над гробът му после неговата политическа смърт. Попът е на своето място при погребението, а не при рождението. А нашият народ се намира в оная преходна епоха на своят младенчески живот, в която преди сичко му е потребна свобода, за да може да се развие неговият млад организъм, за да може да се очертае неговият характер и за да може да наякне неговият мозък. Наистина, в тая епоха е потребна за него и наука, и возпитание, но новата политическа педагогия за народите ни доказва, че гладният се не учи, че вързаният се не возпитава и че битият не може да пее. Нашите учители и нашето младо поколение тряба да разберат това и да не бъдат барем тие като своите духовни отци. Българският народ не е в гробът на своето преминало, а в люлката на своето бъдъще. А, ако това така, то помогнете му да се отърве от робството!

Христо Ботев [в. Знаме", I, бр. 7 от 26 януари 1875]

тези двете писания имах предвид най-вече.

d-beat spirit

south

chaosbs, не претендирам, че съм напълно запознат с исляма, но една от основните му догми е ислямският свят (в смисъл политическите граници) непрестанно да се разширява и да набира последователи на всякаква цена. Ама всъщност това няма голямо значение, защото се отплеснахме много надалеч от темата.

На мен лично не ми е известно православни християни да са изгаряли еретици. roll По-скоро - еретици са изгаряли еретици. lol

Напълно съм съгласен със следващия ти абзац ("Плюс това казах съвсем ясно..."). Всеки има свобода да избира религията си (да вярва или не, по-точно), но не трява да натяква на друг, че неговият избор е по-правилен.

За езичеството не бих казал същото. Най-малкото България успява да запази целостта си благодарение на общия език и общата религия. Християнството (в частност - книжовните школи) наистина не са единственият фактор, но са основният. wink

DIY-OR-DIE, смятам, че отново трябва да прочетеш тези статии, но през погледа на непредубедения човек. Много задълбахме по темата "Ботев". Абсолютно неправилно е да се повдига полемика по повод едно стихотворение, на един човек, както и направихме (аз също съм виновен big_smile ).

В заключение само ще повторя, че "всеки има свобода да избира религията си (да вярва или не, по-точно), но не трява да натяква на друг, че неговият избор е по-правилен." wink

xNIKOLANx

Аз съм Rastafari хехе ... Вярвам в Джа и ( може би само така си мисля ) той ми е спътник и ми помага ...

растафаряните не ядат месо и животински продукти.алкохол и прочие..ти най-малкото ядеш сол.

И какво излиза от цялата работа?Че трябва да правиш това, което е прието за правилно, а не това което чувстваш, че е правилно за теб?!? Въобще не съм съгласен с това, все пак Хардкор?Какво е Хардкор, Хардкор е свобода на личния избор, да правиш, това което чувстваш, че е правилно за теб, да вярваш в смислените и РЕАЛНИТЕ за теб неща. А и 1 въпрос, чудил съм се винаги, защо като се роди 1 дете и веднага бива покръствано, някой ако ми обясни и го смята за правилно, ше съм му благодарен.
поздрави.

традиция.нее правилно.никой не пита детето.и мен така са ме направили част от традицията..на 3 години!

мразя религиите.християнската можеби най-много,защото е най-лицемерна и жестока.по отношение на бог..агностик съм.

http://i85.photobucket.com/albums/k51/angiex5/sxe/XBBPXBACKcopy.jpg

DollEyes

А и 1 въпрос, чудил съм се винаги, защо като се роди 1 дете и веднага бива покръствано, някой ако ми обясни и го смята за правилно, ше съм му благодарен.
поздрави.

традиция.нее правилно.никой не пита детето.и мен така са ме направили част от традицията..на 3 години!

мразя религиите.християнската можеби най-много,защото е най-лицемерна и жестока.по отношение на бог..агностик съм.

:twisted:  Аз съм отстоявала правата си до 7 годишна възраст ..докато бабчето не пусна мухата с главата на наще да ме кръщават ... Защо?!?!?
Все едно нещо се промени,не съм религиозна,вярвам само на собствените си способности wink
Едно е вярно според мен ...
Човек се нуждае от вяра,но не и от релегия!
Ако греша поправете ме ..

MURDER

ас па съм анатемосан. пей сърце

Everyone shouts out the edge kids! Well this one is for the non-edge kids! I used to go see judge with beer on my breath!

pavelludiq

Аз съм духовен, не религиозен big_smile Като си сърфирах из уйкипедията скивиате ко видях за макс кавалера big_smile

His music explores religious topics, often with a very critical tongue. As his albums have all been dedicated to God, he has often been depicted by the press as a man of religion, especially in America; something that Cavalera himself cannot understand. As he himself put it:

"I do hate a lot of 'religion' but people like Christ - yeah they inspire me. I mean if you look at Christ, He was hanging around with the lowlifes, prostitutes and the losers you know, not going around with those high society motherfuckers you see trying to sell Jesus today!"

Ако искам да слушам добре звучаща музика щях да се дрогирам и да слушам техно.

http://i90.photobucket.com/albums/k246/pavelludiq/c3456fd541b02128f2d2b.gif

xNIKOLANx

А и 1 въпрос, чудил съм се винаги, защо като се роди 1 дете и веднага бива покръствано, някой ако ми обясни и го смята за правилно, ше съм му благодарен.
поздрави.

:twisted:  Аз съм отстоявала правата си до 7 годишна възраст ..докато бабчето не пусна мухата с главата на наще да ме кръщават ... Защо?!?!?
Все едно нещо се промени,не съм религиозна,вярвам само на собствените си способности wink
Едно е вярно според мен ...
Човек се нуждае от вяра,но не и от релегия!
Ако греша поправете ме ..

не всеки се нуждае от вяра.иначе си права.
на 7..било е гадно.съчувствам.

какво мислите за даоизма?

DollEyes

DAOISM :"Where there is impossibility, there is possibility; and where there is possibility, there is impossibility. It is because there is right, that there is wrong; it is because there is wrong, there is right...Thereupon the self is also the other; the other is also the self." ,Zhuangzi     http://daobg.com/forum/style_emoticons/default/yin-yang.gif
winkИнтересно е да се запознаеш с учението на китайския мислител и философ Лао Дзъ за да обогатиш общата си култура ... Все пак "Дао Дъ Дзин" ,книга,написана в 81 философски стиха* е достигнатото заключение за заобикалящия ни свят и не само от автора си преди векове ... Всеки може да намери отгови за самия себе си в тази книга ...
"Начина на мислене" поставен от Лао Дзъ,според мен е начин да опознаеш света и самия себе си ...едно учение ,превърнало се в една от основните религии в Китай ..

* това може би е най-точното определение на композиционното оформление на книгата,поне според мен..

xNIKOLANx

DAOISM :"Where there is impossibility, there is possibility; and where there is possibility, there is impossibility. It is because there is right, that there is wrong; it is because there is wrong, there is right...Thereupon the self is also the other; the other is also the self." ,Zhuangzi     http://daobg.com/forum/style_emoticons/default/yin-yang.gif
winkИнтересно е да се запознаеш с учението на китайския мислител и философ Лао Дзъ за да обогатиш общата си култура ... Все пак "Дао Дъ Дзин" ,книга,написана в 81 философски стиха* е достигнатото заключение за заобикалящия ни свят и не само от автора си преди векове ... Всеки може да намери отгови за самия себе си в тази книга ...
"Начина на мислене" поставен от Лао Дзъ,според мен е начин да опознаеш света и самия себе си ...едно учение ,превърнало се в една от основните религии в Китай ..

* това може би е най-точното определение на композиционното оформление на книгата,поне според мен..

засегнах темата понеже е спорно дали е религия или философско учениеsmile

инак за конфуцианствотo - тъпо e..и да гадна религия си е..конфуций трябва да е бил най-лошия ученик на лао дзъbig_smile

chaosbs

A fund for a roof with a hole.
It's the money they'll save not your soul.
Persistant begging from men of the cloth.
Refuse his offer and see his wrath.

The weak ones kneel to him they pray.
"Oh saviour come back someday".
Sinning whilst waiting for a sign.
I deny him he's yours not mine.

give us a future

south

Добре де, всички "анти-религисти" не правите ли някаква разлика между религиите? lol

xNIKOLANx

Добре де, всички "анти-религисти" не правите ли някаква разлика между религиите? lol

има религии с 1 бог/богиня и такива с много.

тъжно е какви неща прави религията с хората.небезизвестния бесен върколак - крис беноа сее самоубил ,като преди това,е убил жена си и сина си...поставил е библия..изпратил е sms-и с библейски послания на мн хора.включително и от wwe.

south

Добре, бе, така кажи, че смяташ всичките религии за една lol , ще се посмея добре и няма да си правя труда да отговарям на такива титани на мисълта. lol

xNETZx

Моно и Политеистични са религийте съответно броя на боговете

kolko ste be ?!

DIY-OR-DIE

и к'во от т'ва?

d-beat spirit

xNIKOLANx

Добре, бе, така кажи, че смяташ всичките религии за една lol , ще се посмея добре и няма да си правя труда да отговарям на такива титани на мисълта. lol

всички религии са една и съща болест.

IvailoTonchev

Религията е опиум за народа.

chaosbs

За някой религията е опиум,за други опиума - религия! lol

give us a future

MURDER

аман от последователи на Маркс и материалистичния му подход. да го духа тоя еврейски лумпен

Everyone shouts out the edge kids! Well this one is for the non-edge kids! I used to go see judge with beer on my breath!

IvailoTonchev

аман от последователи на Маркс и материалистичния му подход. да го духа тоя еврейски лумпен

Нима негативизмът ти към някой човек/или още по-зле, идеите му/ го изразяваш с желание да ти лапа пишката?

Маркс е нещо, което /добро или лошо/ се е случило.
Вече е в миналото.
Лично за мен религията е опит да се издаде "застраховка за живот" приживе.
Единствено тя  е това, което обещава живот след смъртта, наказание за лошите и рай за добрите.
Това го има в повечето религии.
Който не обещава нищо, няма и как да събере последователи.
Тя е добър начин да управляваш хиляди пасивни хора, които искат само да се събират и да пеят песни за техния господ, който и да е той.
А накрая на всичко стои човек, който има ясни и монетаристични интереси.
Религията е бизнес.