Дали СХЕ е тва което е?

Topic: Дали СХЕ е тва което е?

Какво мислите за тоя текст?

Another perspective on the edge

While the "3 Rules" version is what well... everyone thinks of when they hear straight edge (and those that don't seem to think it's some kind of gang thing), have you ever stopped to think about why say... the originators of Straight Edge think it's a horrible thing? It's because, by many accounts, Straight Edge was not in the beginning what it is now. There were no rules.. no restrictions... no living your life through a statement of negatives.
From a Minor Threat interview in Touch & Go zine:
   "Ian: Like Straight Edge, people have taken it to an extreme...as far
   as i'm concerned all we did was put out an idea... if people wanna
   hear it as preaching if that's what they want.  Straight edge to me
   is someone who is alert enough to benefit from what he or she is
   doing...
   "Lyle: the drug and alcohol is only one side of it anyway, it's alot
   more than that, there are other things that can sidetrack you...
   "Ian: That's what "don't Fuck" means... alot of people think that to
   be straight edge you can't drink, smoke, or have sex and that's
   silly... what the don't fuck thing is that the whole getting laid
   and getting head thing
   "Lyle: living for sex
   "Ian: following your penis around is fucking people up more than
   anything"

As shown by this Minor Threat interview from shortly before the band broke up, they were already starting to feel quite unsettled at this monster they had created. They meant to find something to better themselves by and make themselves feel positive in a culture/world of obsession over intoxication/sex/what have you. Moderation was more of the "rule". Not letting any one thing - be it booze, "pussy", "dick", coke, skateboarding, music, or STRAIGHT EDGE, rule your life. Thinking about it - what better way to enjoy all the various things in the world than not putting a majority of your focus on one little sub-culture or product?
While maybe not as developed as this "article" might seem to make it, the ideas of the early Straight Edge "movement" seem by all accounts to more follow this than any "3 rules ideology".
In this version of straight edge, it is completely inconcievable that people would be beat up or disowned for "selling out". Which, in this version, wouldn't be drinking a beer on occasion, smoking a clove cigarette once, it would have to be truly selling yourself out, changing who you are to make a buck or fit in with a "cooler" crowd, no longer following your heart, your dreams, and pursuing your own personal passions. If that happened, the person was disowning you, and it wasn't worth worring about. Maybe some day the legions of straight edge bands dedicating their songs to "sell outs" will come to the same conclusion - that it doesn't matter. Maybe not.

Last edited by Guest (2008-01-24 23:29:44)

refused

Re: Дали СХЕ е тва което е?

Кво поучаваш ни нещо ли кво? Аз не разбрах гениалната цел на този ти пост... Като не ти понася дадена идея, не се занимаваш с нея. Не да ми постваш боклуци от американски (вероятно) издания за младежи без мозъци.

Сериозно, не разбрах идеята на темата ти.

sXe е това, което е. Има хора, които го разбират неправилно, да се оправят. Навсякъде има боклуци. И за да не кажете, че не съм говорил по темата. Какво мисля за статията ли? Мисля, че е лайно, писано за 2 минути, колкото някой да си вземе смешните пари като автор на кенефна колонка в куца медия.

Last edited by refused (2008-01-24 23:49:45)

xIvelinx

tupo e da biesh sell out ili kvoto i da e podobno,seki sam si reshava za sebe si,horata se promenyat i imat pravo da promenyat razbiraniyata si,ako sa gi natrapvali nyakoga,a posle sa gi predali tova gi pravi prosto smeshni nishto poveche.
"Straight edge to me
   is someone who is alert enough to benefit from what he or she is
   doing..." eto tova e edna dobra definitsiya

vsichki znaem che mayka ti pikae prava,vsicki znaem che bashta ti pikae kleknal zashto togava ne mozhesh da se setish na kogo si se metnal?

xStalkerx

Напълно съгласен... ^

xIvelinx

az sum napulno suglasen s avatara ti,no tva e druga tema big_smile

vsichki znaem che mayka ti pikae prava,vsicki znaem che bashta ti pikae kleknal zashto togava ne mozhesh da se setish na kogo si se metnal?

xNETZx

ami tova sa pulni prostotii i mogat mn laina da se izserat po temata no mi zvu4i to4no kato 4e nqkoi taka nare4en "sellout" q e pisal koito se samoute6ava 4e s edna dve biri i edna dve trevi4ki ne izneverqva6 na principite si gore postnatiq text nqma nikakuv smisul ;]

kolko ste be ?!

xStalkerx

Еми, то е до принципи, наистина. Не изневеряваш на идеята, като че ли е някаква светая светих, както и никому не даваш лошо име (щото някой еджери много лично го приемат, когато някой си смени решението), по-скоро изневеряваш на себе си. А може би си го направил още по начало, като си станал въздържател, щото ти се е струвало много яко, когато всъщност може би хич не си искал да ставаш. После си упражнявал достатъчно дълго насилие върху себе си, бидейки въздържател, когато всъщност не си искал и си стигнал до логичния край да пропиеш пак - няма драма, нормално е, когато човек се насилва да прави нещо, което всъщност не иска smile И точно тия хора са същите тия хора, които дават на другите зор да не пият и само седят над главите им и дуднат и обясняват колко е вредно и им късат цигарите, и им разливат бирите и тн. Много рядко човек, който прави така не е въздух под налягане. Ако човек е сигурен в избора си и се чувства комфортно, той не парадира така с него. Такъв род парад е точно израз на несигурност, която обаче я пренасяме върху другите, с идеята, че им правим услуга, когато всъщност така си личи собственият ни вътрешен конфликт. Мен не ми трябва да се наричам едж, за да съм въздържател... тия х-ове нищо не променят за мен. За мен те са просто няк'ъв символ, но честно казано нищо няма да се промени ако ги нямаше, просто щото хич не ми е зор да се наричам по един или друг начин, когато знам какво искам.

FACE FIXXA

Има много 'стрейт еджъри' които парадират с тва че са такива,че са избрали по-здравословен живот и едва ли не че другите са некви непросветлени балъчета.
Хейтъри...->

this is not a debate,this is war

уважавам хора като сталкър които не ми натрапват хиксчето на ръката си като нещо важно за мнението което ще си изградя за един човек.
и не уважавам хора като николан,които не могат да те апруувнат ( примерно ) в майспейс щот не си схе lol и хранят на горе и на долу по форуми и пр.

мисля да направя един анти-схе профил lol

"...дупката е без дъно и всички ви ще побере ... "

Down_In_flames

Супер добра дискусия се е получила smile

сХе е просто една позитивна идея, не е правила или ограничения. Не е война и не е "кой е по-по най". (съответно не се раздават плюшени мечета)
Ако сте преглеждали бг сХе форума в myspace.. предполагам сте забелязали, че всяка тема се е превърнала в мерене на пишки, а автора я пуска "от любопитство", но споменава "случайно", че е веган, видиш ли от 3 години, а сХе от 10 години. И е преминал от ово-лакто на ово-незнам-си-какво smile Пълни глупости. Имам чувството, че някои хора продължават да са сХе-та само да не си развалят "серията" smile
А просветителите по форумите, дето са на мисия да спасяват душите на другите са още по-смешни...
всеки си знае, де, щом ги влече..

И винаги когато минаваш покрай мене, смятам виждаш - не си добре дошъл

xStalkerx

FACE FIXXA wrote:

Направи, направи! Имаш пълната ми подкрепа! Аз ще съм сред топ-юзерите, обещавам! big_smile

Last edited by xStalkerx (2008-01-25 12:10:16)

refused

Епа кво, не вярвам да забръсне мишници с тоя профил... няма да е първия, нито последния. Асеновград Хаа'коо вече се включиха в играта със 'стрейт едж' хумора, както ви показа xNETZx.

Btw много хора възприемат sXe като въздържание, окей дори така да е, не ви ли става в един момент безразлично, че не пиете. За мен в момента да не пия/пуша/друсам е като тва, че не обичам примерно чушки, царевица и постен гювеч. Не ми прави впечатление, щото не е било нещо, което обичам. Е признавам като видя пастърмица и си представям едно тънко, червено винце, ама далеч не ми е болка, че да се замислям колко е велико тва, че пих вода вместо ракия на концерта на Cannibal Corpse smile

xIvelinx

xStalkerx wrote:

А може би си го направил още по начало, като си станал въздържател, щото ти се е струвало много яко, когато всъщност може би хич не си искал да ставаш. После си упражнявал достатъчно дълго насилие върху себе си, бидейки въздържател, когато всъщност не си искал и си стигнал до логичния край да пропиеш пак - няма драма, нормално е, когато човек се насилва да прави нещо, което всъщност не иска

az lichno sushto gi vizhdam po toya nachin neshtata.

xIvelinx

ako nyakoy sxe priema sxe kato vuzdurzhanie,znachi ne tryabva da e sxe (mnogo zdrava taftologiya) shtoto toy e tochno ot goreposocheniya tip "А може би си го направил още по начало, като си станал въздържател, щото ти се е струвало много яко, когато всъщност може би хич не си искал да ставаш."

xNETZx

me 3

kolko ste be ?!

xNETZx

ami ako gleda6 na sxe kato ograni4enie i nasilstveno li6avane est 4e ne e za teb az li4no gledam na sxe kato na osvobojdenie ot vsi4kite laina koito vsi4ki poemat ejednevno i eje4asovo wink te tova e baceeeee

kolko ste be ?!

refused

Брей един хардлайн няма сред нас... Всички сме толкова толерантни хахахаха

xStalkerx

Няма войнствени, а не хардлайн. Хардлайн е друга работа и честно казано ме очарова в много отношения smile

Last edited by xStalkerx (2008-01-25 13:25:42)

ixdefyxyou

според мен по темата може да се спори много зависи от гледаната ти точка.
на мнение съм че схе е лична свобода а не въздържание.
на мнение съм че таз свобода не трябва да се натрапва на другите( тя за тва е лична big_smile).
на мнение съм че трябва да стигнеш до тоя избор от убеждение а не защото виж така ше станеш баш кораджията.
на мнение съм също така че всеки прави различни избори но това дали ше си веган или ше се тъпчеш с месо не те прави по малко едж - казах вече за личната свобода.
но тва са си мои мнения и хич не ми дреме кой как ще ги възприеме.
важното е да си прав пред себе си и съвестта си smile

Last edited by ixdefyxyou (2008-01-25 13:26:48)

Главата!

Poke

xNETZx wrote:

ami ako gleda6 na sxe kato ograni4enie i nasilstveno li6avane est 4e ne e za teb az li4no gledam na sxe kato na osvobojdenie ot vsi4kite laina koito vsi4ki poemat ejednevno i eje4asovo wink te tova e baceeeee

kak po-to4no te osvobojdava SXE-a ot t.nar. ejednevni  laina ?

ixdefyxyou

абе аз от ежедневните неща като наливките на тъпите даскали/работодатели ,лайняните куки и бръснатите псевдонацистчета например не претендирам да ме освобождава.Тва са външни фактори на които неможеш да повлияеш.Можеш да си свободен единствено от това което зависи от теб.

Главата!

overdose

яка темаа smile за мен схе хе хе си е ендаа идеология. чесно казано възхищавам се на тези хора - за тях това си е начин на живот, а не някакво въздържание . Друго ее вече че някои парадират, което е супер смешно за мен . абе общо взето това си е личен избор и много се нервя, когато някой започне да си натрапва разбиранията smile

ALL FUCKED UP

justinsfhc

FACE FIXXA wrote:

Има много 'стрейт еджъри' които парадират с тва че са такива,че са избрали по-здравословен живот и едва ли не че другите са некви непросветлени балъчета.
Хейтъри...->

this is not a debate,this is war

уважавам хора като сталкър които не ми натрапват хиксчето на ръката си като нещо важно за мнението което ще си изградя за един човек.
и не уважавам хора като николан,които не могат да те апруувнат ( примерно ) в майспейс щот не си схе lol и хранят на горе и на долу по форуми и пр.

ama gledai sega Nikolan e maloumen maluk muhlio, toi spored men trqbva da vleze v nqkoi uchebnik po psihologiq lol

kur za 'sichki

refused

ixdefyxyou wrote:

на мнение съм че схе е лична свобода а не въздържание.
на мнение съм че таз свобода не трябва да се натрапва на другите( тя за тва е лична big_smile).
на мнение съм че трябва да стигнеш до тоя избор от убеждение а не защото виж така ше станеш баш кораджията.
на мнение съм също така че всеки прави различни избори но това дали ше си веган или ше се тъпчеш с месо не те прави по малко едж - казах вече за личната свобода.

Е т'ва е пост!!!
И за вегетарианството, веганизма... не мога да съм по-съгласен.

justinsfhc, хората и без тва гадни работи учат, хич недей с такива лоши, лоши идеи аххахахах

chaosbs

Айде наздраве! tongue

so what the fuck are we living for
give us a future

FACE FIXXA

xStalkerx wrote:

Няма войнствени, а не хардлайн. Хардлайн е друга работа и честно казано ме очарова в много отношения smile

"По време на концерт през 1995-а,местен staight edge-ър се конфронтира с не straight edge-ър,тъй като вторият пушел трева пред членовете на straight edge crew-то.След като набива пушача,straight edge-рът прави голям Х на гърба на жертвата си,използвайки счупена бутилка." Salt Lake City

"Докато двама колеги си пушили пред входа на заведението,една,както един местен репортер я описва "банда бръснати тиинейджъри с вериги,бухалки ,тухли и голям флакон спрей за очи в ръцете", се приближила до тях и заповядала на студентите да изгасят цигарите си.След като те отказали членове на бандите се върнали до колите си и взели всичките си уръжия-дори и бензинова резачка за дърва.Един от студентите получава сериозен удър с бухалка по главата."

кефат ме методите им
само да не ме срещат lol

"...дупката е без дъно и всички ви ще побере ... "