Re: pravonajivot.blogspot.com
имаме сделка хаха
Не сте логнати. Моля логнете се или се регистрирайте.
имаме сделка хаха
kato naprimer nai-vurlite vegetarianci qponcite, koito ot mnogo vekove nabivat samo riba, koito ne sa nikak tupi
ebahti vurlite vegetarianci shte da sa tiq deto qdat riba haha
pich ne se izlagai, ako nqkoi qde riba ne e nikakav vegetarianec.
ribata smurdi na kur!
На немита пичка по скоро!
Една много интересна статия, която днес пуснаха в АМ! Препоръчвам на всеки да я прочете!
В тази статия, която нашият екип подготви, ще се опитаме ви запознаем с движението за правата на животните в Третия райх. Тя не цели да пропагандира нещо, а просто показва тези не толкова известни възгледи на национал-социалистите.
Национал-социалистите са имали радикалните възгледи по отношение на правата на животните. Главните принципи от тях са широко приети и днес, но разбира се никой не говори за техния произход, а цялата идея за правата на животните е почти изцяло окупирана от анархистите и други подобни на тях маргинали. И понеже широко разпространена практика е обвиняването на националистическите среди в присвояване на идеи, с тази статия ще покажем, кой за пръв път въвежда и легализира закони в защита на животните и по този начин извисява морално цяла една нация. Това разбира се изключително много противоречи с натрапвания ни от медиите имидж на германските националисти, а показва национал-социализма в една различна светлина. Няма как да не се усмихнем иронично и да погледнем снизходително на противниците си, които под влияние на медийната пропаганда и игнорирането на историческата истина раждат подобни бисери :
„Кой, освен анархиста, който отрича всяка форма на дискриминация, може гледайки в очите на страдащото животно да вижда свой малък брат и да го разбере. Кланиците, съоръжения за поощряване на буржоазната култура, не се различават особено от концлагерите, където фашистите отглеждат, а после убиват нашите братя и сестри.”
Ето кой :
цялата статия тук - http://bg.altermedia.info/?p=2443
Това, че трябва да се купуват яйца от свободни кокошки, а не от клетъчно отглеждани (същата цена, просто трябва да се разходиш до Била). Това, че козметиката не трябва да се тества върху животните (които нали се сещаш, че накрая умират, защото са заразени с токсични химикали) - НИВЕА не правят такива експерименти. Това, че вместо селски кожени чехли, обувки и якета, можеш да сложиш вегански найкове, венсове и каквото ти душа поиска.
...
Мише безкрайно много те уважавам и искам да започна с това. Нито ще ми промени добтото мнение за теб, нито нещо друго. Защо да трябва ?? Защо твоята идеология, която уважавам като активно подкрепята с дела от теб трябва да се изкава на другите с думата ТРЯБВА. Аз знам за това, но мамка му не искам да отделям от времето си, за да мисля какво трябва и какво не. Искам спокойно да правя нещата от които знам че имам нужда. Знам че не ТРЯБВА да цъкам в нета, а ТРЯБВА да чета книги за да мога да се образовам. Знам че искам да правя каквото ми е кеф но ТРЯБВА да работя за да печеля пари които да инвестирам така че да ми е готино и комфортно. Знам че мога да ям по 2 филии хляб, всичко друго е лакомия, но не искам. Искам да има хора мнение, хора с позиция, но не искам тази позиция от избор да се превръща в догма. Рзликата ни от животните знаеш е разума, който води със себе си личния избор. Не стваме ли животни ако нямаме избор?
Още един път ти казвам че безкрайно те уважавам и уважавам твоята идеология защото от както те помня ти я отстояваш. Но не я отстоявай за сметка на личния избор на хората на които я предлагаш.
поздрави и до неделя
аз съм ок всеки да прави каквото си иска, без да пречи на останалите. това в Конституцията ни е дефинирано като "СВОБОДА". не мисля обаче, че убийството минава за "непречене", особено, когато си говорим за "просто ми е вкусно".
всеки сам решава. никого не съм набил, а сред приятелите ми има само двама-трима вегетарианци.
"Право на живот" не е е инициатива, с която искам да кажа на хората какво да мислят, за само НАД КАКВО ДА ПОМИСЛЯТ.
нещо над което да се замислят, но нали се сещаш че с думи като "трябва" хората няма как да се замислят, защото го чувстват не като избор или алетрнатива а като задължение.
аз си мисля че нещата са напълно нормални на фона на човешкото развитие. Когато даден социум е в стадий на прогрес той аристократично защитава животните, обаче никой не споменава какво се случва по света. Защото колко и да е смешно разликата между човека и маймуната е Средиземно море. В Конго е имало масово клане скоро и за по малко от 24 часа са били изклани 150 човека, а силите на ООН са били на 2 км. Защо да не се обърнем към това да няма войни и да даряваме любовта си към хората в нужда ? Ти животните ли предпочитащ? Аз честно казано не.
Предполагам, че ти е известен факта, че ловците си правят хранилки, слагат в тях фураж и сено, следят прираста на популацията и ако баланса е положителен те отстрелват дивеча, за който са се погрижили преди това. Мисля че няма нищо нечестно в тази игра.
Много добре казано.
i az vi uvajavam stra6no mnogo brat4eta ivailo blagodarq ti za si4ko prez tezi 40 godini dade mnogo na scenata i pak povtarqm BEZKRAINO MNOGO TE UVAJAVAM i rasbira se 4e 6te si kupa vegan kecki podqvolite ta tova si e moqt isbor
ivailo,molq te spri da balnuvash, nameri si nqkvo xobi
ili zapishi nov album...sichki razbraxme , kak xorata gladuvat i
izmirat, a na nqkoi mu puka za jivotnite i tfa e problem.
mnogo qsno, che "trqbva" xorata da mislqt kakvo qdat i mnogo
qsno, che v sushtata stepen "trqbva" da se zamislqt za kongo...
i mnogo qsno, che moga da izbera da ne si kupq trup ot magazina,
no ne moga ,mnogo qsno da izticham do kongo i da napravq neshto
po vuprosa...stiga ste komentirali po temi , v koito daje ne kazvate
"trqbva",a tunko,tunko probutvate protivopolojnoto si mnenie.
vuv vruzka s posta na "dqsnoto" momche...ne mojesh da tvurdish,
che obichash drug vid ,pri polojenie, che ideologiqta, koqto zashtitavash
ne obicha svoq sobstven.
ммммдааа политпропагандата лесно се прокарва покрай ... миловидните животинки :d
и да ми са молиш и да не ми са молиш тва е положението. И хоби ще си намеря и албум ще си запища. Що ли? Ми щото ми е кеф така Да правя квото си искам. Важното е че мишкара си остава мишкар и анонимния му ник е неговата крепост {p}
zapishi - chudesno.
s risk da se povtorq she otbeleja,che tvurde mnogo
xora pochnaxa da se ebavat s x-ove pokrai razlichni imena,
a az si jiveq s predstavata, che e qsno, che az pisha po
temite za straight edge i za jivotni s podobni nickove...
gornoto mnenie e moe i sa kato ne sum "anonimen",
kakva e razlikata pri polojenie, che mnenieto mi e sushtoto?
Разликата е че аз давам мнение по темата, като обсъждам, както е желанието на Мишо темата с мои доводи, без да се заяждам и без да търся конфликт а ти ми казваш какво да правя, с явен сарказъм, което ни най малко не е по темата. Щом не съм на вашето мнение трябва да не пиша тук ли? И не знам какво против мен имаш и моите хобита и записи, че ги пишете през 2 поста. Не че ми пука особено. Пиша тук защото се чувствам заинтересован да изразявам позицията си и го правя както забелязваш без да се заяждам. Не го прави и ти още повече на дребно. Моите хобита и моите записи нямат нищо общо с темата в която пиша нали.
Чудя се понякога колко е широк живота ви че ви остава време за да се занимавате с животите на другите. Може би пък това е единственото нещо което правите ?
Жалкото е че автора. ком идва и тук и тоя форум си отива, познай заради какво ?
Знаеш че златна среда в този спор няма. Знаеш че това дори не е спор, това е манталитет, начин на мислене при едните, и начин на живот при другите. Идваме пак на въпроса за чашата полупълна или полупразна. Въпрос на гледна точка. Аз примерно чета доста конспиративна литература и наистина ме вълнуват събития по света в които хората са пионки в нечии капиталистически игри и вмъкнах примера за да си защитя аргументите че не слагам на такъв пиадестал животното. Не ме разбирай погрешно. Аз имам котка, куче, обичам ги, но не смятям че категоризирането на месото в магазина като "труп" ме прави мършояд. Виж тук става дума за отстояване на собствения ти избор. Не за това какво ядеш, а за това че ти си свободен и точно това е твоя избор. Ти не би допуснал че някой, някога би ти казал да направиш нещо, в което ти не си убеден нали. Аз не искам да вкарвам, както ти се изрази "тънко пробутване на мнението ми", казвам си нещата такива каквито ги мисля. Въпреки че са изписани хиляди клавиатури по тези теми те са все още актуални и ще бъдат. Не мога например да си представя коледната маса без колбас, месо, пържола. Такава е традицията и аз съм свикнал с нея, живял със с нея и така ще бъде.
Една гледка ме ратърси преди години. Бях на колене на теле в едно село. И касапина след като прободе телето и то започна да агонизира и касапина започна да го гали и започна да му говори "ех старче, колко време бяхме заедно" а хайвана го гледаше с големите си очи и умираше. Това ме разцепи.
После се оказа че това е традиция да се взима прошка от закланото животно. Някаква жестока любов и умиление. Но представи си гледната точка на човека. Пак идвам до правилата на играта.
Той премисля дали да си вземе животно, да храни, да пои, да води на паша за да го заколи и да има месо. Може да го вземе, а може и да го вземе. Взима го храни го и човека знае че трябва да го заколи. Животното обаче не знае, че дори да умре от старост то няма да е полезно само за себе си в собствения си свят. Няма да стане професор, няма да стане автомонтьор, няма да стане програмист. То ще пасе, ще пие вода, ще сере и ще умре. Човека е впрегнал този цикъл практично и е започнал да добива от хивотното месо за да се храни.
Никой нормално мислещ човек обаче не подкрепя изрудиите които се правят в кафезите за пилета и кланиците, нито убиването за хоби. Такова хоби никога няма да си намеря )
Надявам се че си ме разбрал правилно с което не смятам че темата е свършила. Далеч не. Поздрави )
Ивайло, мотивът "да си правя каквото искам" е показателен именно за това - важното е да не бъдеш ограничаван ти и чак след това всички останали. Тоест ето, купуваш си яйца от кокошки, които не са отглеждани в клетки, защото не ти коства почти нищо, но тъй като за месото, което ядеш, нямаш тази алтернатива, купуваш каквото има.
Това е лесният избор, това е "нормалното". Само дето много от нещата, които ни се струват "напълно нормални" в наши дни, преди време са били отричани и осмивани, но за тях са се борили хора, които са вярвали в тях и са били готови да изгубят много.
Все по-често съм на мнение, че всичко е свързано. Съвсем елементарен пример - попадал съм на статистики, че кланиците и фабриките за обработка на месо в САЩ изразходват повече петрол на ден, отколкото колите. Същият този петрол, заради който периодично бива унищожавана някоя държава, от което пък страдат хората, в чието име ти си готов да жертваш животните.
П.П. Ям месо. Основно риба, но рибата си е месо, каквото и да се твърди. Така че, ако изказването ми ти се струва прекалено пацифистко, имай предвид, че не е поради липсата на тъй нужната за "нормалното" човешко развитие кръв.
iskam samo ne6to da dobavq Още един път ти казвам че безкрайно те уважавам и уважавам твоята идеология!!!!!!!!!!! istoriqta za telenceto me podseti za istoriqta na edin velik gost v edno predavane samo 4e toi raskaza kak koleni4el pood kon4e (mm)
Не не ми звучиш пацифистки. Нещата на практика стоят точно така. Пак идваме до темата за конспирациите и принката на парите и кукловодите и пионките. Ако не беше тъпата глобализация в която всички сега сме до шията, нямаше да има кланици, нямаше да има петролни магнати и тръстове и всичко щеше да е на ниво - "оправяй се сам, щото не зависиш от никой и никой няма да ти помогне". За съжаление сега нещата не са така.
Аз също много обичам риба. Даже и за риба ходя ) Ама че е изядена рибата сама си е виновна - дето се вика "гъз глава затрива". Червей и се е прияло. А червеите кой ще ги защити ??? Шегувам се.
Ако не живеехме в глобален свят, едва ли щях да се опитвам да огранича консумацията си на животински продукти, да. Само че тя е факт и затова и затова ми се струва уместно да се променим и ние. Тоест ако не пацифист, поне съм глупав идеалист.
Иво, аз съм на мнение, че многото приказки са излишни.
Човек трябва да се опитва да бъде по-добър, но не на думи, а на дела. Първите неща, с които можеш да бъдеш полезен на света непосредствено около себе си, е да рециклираш боклука си, да спреш плащаш за поръчкови убийства на животни, да се грижиш за семейството и приятелите си...
Хубаво е, че бунтовете в Конго те вълнуват, но не вярвам да направиш нещо по въпроса. Поправи ме ако греша. Не разбирам и хората, шумолящи за световни конспирации натопло отвкъщи.
Факт е, че месото=убийство. Ако това е твоят избор - ок, но да търсим изводи колко е морално да ядем животни е смешно.
dovoda e qsen veliko e bojestveno e dadeno ni e da se naslajdavame na bojieto izkustvo BLAGODARQ CHE IMA MESO
И на мен не ми харесва убиването н а животни , при всяко положение не мога да убия животно ! Но не е ли също така , че малко или много всяко животно само по себе си е убиец ! Естественно ще кажете , че те не размишляват и имат право да бъдат такива ! Интересен ще е момента да се срещнете с мечка в гората и да и го обясните на нея ! Без да се заяждам ,, просто казвам със същата сила мога да защитавам сериен убиец на когото му предстои екзекуция ! Голям процент от тези хора не са с всичкия си , не размишляват нормално , тогава трябва ли те да бдат оправдани !! Съжелявам за безпокоиството !!
Нали точно затова сме по-висши същества от тях?
Защото правим разлика между добро и лошо. Сигурно и най-крайният веган едва ли ще си позволи да осъди праисторическите хора, че са започнали да ядат животни. Но светът вече е много по-различен. Моралът ни също се развива. Отхвърлили сме неморални действия като робството, безгласието на жените, расизма (поне на някакво ниво), които преди столетия са били повече от нормални дори за църквата!
Аз също, честно да си призная не правя пряка асоциация между салама и животинчето. Като видя луканка и си представям, че едва ли не е набрана от дърво. И все пак съвременният човек знае много повече за света и обществото от този преди столетие.
Имаме правото да избираме, знаейки почти всичко за заобикалящата ни действителност.
Arkangel_bloodlust, за мен, а и не само, проблемът е, че животните са отглеждани при ужасни условия с една единствена перспектива в живота - да бъдат убити. Като се вземе предвид колко месо се консумира сега, няма начин да бъде по друг начин. Ако мнозинството хора започнат да се ограничават, положението ще се подобри значително дори и без да се спира въобще. Не казвам, че това е решение на проблема, нито че е правилно или не, но за себе си засега съм решил именно това - преди ядях месо и яйца всеки ден, сега веднъж-два пъти седмично, като се старая да подбирам източниците (това в България е почти невъзможно).
въпрос.. тези, които сте против консумацията на месо, с какво храните домашните си любимци? имаш куче например.. да кажем, че му даваш само суха храна. в тая суха храна също има месо. но пък и в нея липсват много хранителни вещества, които са необходими на животното да развива и поддържа организма си здрав. ако яденето на месо те прави убиец, то храненето на животно с месо пак ли те прави такъв?! или обричате животните си на болести, за да не накърните съвестта си? не ми се вярва и да не си взимате куче само заради това..
Page [ 3 of 8 ] Posts [ 51 to 75 of 176 ]