x херца х

Re: pravonajivot.blogspot.com

тоя ли давате за пример баш в тая тема ? той беше ли на хероин по едно време ?

F_o_G

Еми екстра кво ?

http://www.spirit-of-metal.com/les%20goupes/N/Nasty/pics/logo.jpg

refused

Ако си вегетарианец позволено ли ти е да ядеш мравки, хлебарки, стоножки, миди, пчели, комари, бълхи, кърлежи и въшки?

x v chas x

ama herzoje ti da ne si mu bratovched be ili sauchenik xaxaxa
o ne naaaaa

xxxmissuesxxx

Право на живот вече разполага със съвсем нова секция, посветена на тестовете върху животни. Това е тема, за която като цяло в България знаем ужасяващо малко, по ред причини, които сме се опитали да открием в статиите по въпроса. Поредицата е абсолютно неутрална и посочва и двете позиции "ЗА" и "ПРОТИВ", оставайки на теб самия да намериш отговор за себе си. Поредицата ще бъде от десет статии, които ще е публикуват всяка седмица.

Междувременно качихме и сравнителна таблица между хищници, растителноядни и всеядни, публикувана в уикипедия и преведена на български, за да избегнем спорове за неща, които можем да проверим лесно, а се дърпаме за тях в 43 форума.

Поздрави и очаквайте съвсем скоро мърча на Право на живот.

За животните с любов и Роси Кирилова премиер smile

Огнян

Чак да разправяме за връзка между нивото на интелигентност и вегетарианството...това е малко дискриминативно tongue Но виж,между характера на вег и всеяден съм забелязал наистина сериозна разлика(точно тук пада перфектно сравнението за врачанските метъли big_smile ).И btw вместо да ми разправяте какви месоядни сте и прочее се замислете какво говорите.Вълкът е месояден.Лъвът също.Човекът си е комбинация между няколко вида "-ядни". Моето лично мнение е,че здравословният и морален избор е вегетарианството (пълно или лакто-ово).Ако искате обаче да си угаждате на вкусовите рецептори и психологическите предразсъдъци(които поколения наред сте получавали от вашата рода като ДНК) - то за вас е месоядството.
Не се интересувам особено какво ядете впрочем.Ядосвам се когато хората се бъркат в работата на животните.Когато ги вкарват в клетки,когато ги освобождават от клетки.Когато ги използват за забавление на хора,които не са на ниво по-високо от парче дунапрен...
Лично моят отговор на този глобален проблем е просто да спрем всякакво взимане-даване с тях.Хората си имат свой,отделен свят.Те живеят на планетата Земя.Хората подхождат точно като пришълци спрямо тази планета - употребяват й ресурсите без да дават нищо обратно.Хората са чуждите тук,не животните.

offtopic:  Мишо,ако искам да видя още рецепти(тествани лично от мен wink ) на блога ти,къде да ги пращам ?

kubineca

men ne me e jal za jivotnite jal me e za horata koito nqmat shansa da qdat meso!!!mnogo qk forum ot baq vreme ne bqh vlizal:)

xxxmissuesxxx

Готвач, спокойно можеш да ги метнеш на майспейса ни. Вече имаме и секция "КОНТАКТ", така че давай смело. Дано си понаправил и снимки.

Куба, не се притеснявай за хората, които не ядат животни. Те не страдат.

Иначе сайтът е доста обновен и съм качил нови статии и неща за дърпане.
Ако ви е интересно коя е първата страна в света, в която вече има двама депутати от ПАРТИЯ (!!!), посветена на правата на животните, смело цъкайте.

Започваме акция срещу малоумните условия в българските циркове и зоологически градини. Тя ще включва флаери, шаблони, графити и може би и концерт.

Ако някой е скилнат на фотошоп и има желание да помогне, да даде знак. Иначе винаги съм го казвал:

"За животните с любив" и Роси Кирилова премиер.

kubineca

stradat brat povqrvai mi bqh v Cuba edin mesec vidqh zakakvo stava vupros!!trqbva da se zamislish i ot edna druga gledna tochka ama ne iskam da se zaqjdam tova si e moe mnenie:))))puk i mrazq forumite aide leka

xxxmissuesxxx

Има време за говорене и време за действие. Сега е време за действие! Животните имат нужда от нас и най-после ни се отваря възможност да помогнем. Единственото, което се иска, е да пуснем гласа си за тях.

Младежите от фондация "Четири лапи", които са с доста близка до нашата мисия, стартираха кампанията "Това е престъпление!". Целта е жестокостта към животните да бъде класифицирана като престъпление в Наказателния кодекс на Република България. Единственото, което трябва да направите е да попълните малко лични данни в електронната петиция на фондацията. Браво на австрийците!

Разпратете линка на всичките си приятели. Пет минути пред компютъра могат да спасят живота на някого!

Повече инфо вижте в сайта - www.pravonajivot.blogspot.com

xxxmissuesxxx

Супер е, че толкова много хора се отзоваха на кампанията. Дано нещата продължат да се развиват така и занапред.

Право на живот вече е обновен и в него, освенв всичко, можете да научите за нечовешката animal rights игра с енджин на GTA! Звучи весели, нали?

Check it!

www.pravonajivot.blogspot.com

BlindVictim

xxxmissuesxxx wrote:

Аз принципно съм за добрия тон и ми е смешно, когато някой се пени много по разни хардкор-мардкор теми, но вярвай ми, леко се ядосах smile Вземи един учебник по биология или погледни в Гугъл. Ще ти отнеме точно пет минути, за да разбереш, че само баба ти е всеядна smile

Дори ще ти подскажа - Ледников период (НЯЯЯЯЯМААААА РАСТЕНИЯЯЯЯЯЯ). След това погледни разликите между всеядни, тревопасни и хищници. Има 1000000 биологични сайта, които ще ти дадат огромно инфо. Дори ще си направя труда да преведа подобна таблица с разликите на български, за по-лесно и ще го сложа в сайта.

Хубаво е човек да се интересува, когато изразява мнение, а не "сигурна съм, че ако питате еди-кой-си..."

Гугъл - пишеш- четеш-коментираш.

Не с лошо, само се интересувайте какво говорите. Затова си избираме такива управници smile

А ти изглежда никога не си отварял учебник по биология, защото щеше да знаеш, че храносмилателният тракт на тревопасните животни е съвсем различен. Човекът не може да усвоява целуозата, затова колкото и да хрупаш листа, няма да се наядеш. Баба ми, дядо ми, всичките ми роднини, включително и аз, сме всеядни. Ти не знам от какъв род си се пръкнал. Прасетата, мечките, мишките, и ред други животни, също са всеядни. big_smile

xxxmissuesxxx

Щях да кажа "Баба ти е всеядна!" и щях да съм прав. Пробвай енциклопедия Британика - тя поне е сериозен и легитимен източник. Човек е всеяден, точно колкото и мечката - няма нужда от месо и не е устроен да го преработва като хищник, но яде всичко, защото е пробвал и му е дошло вкусно.

Ще се радвам (казвам го съвсем откровено) да сканираш страница от модерен учебник по биология (който твърдиш, че си отворил, а аз не), в който пише, че сме устроени като хищници/всеядни и ти давам 100лв.

Съвсем риъл диъл.

hishtna.mechka

Не е като мечката, мечката поне сама си разкъсва месото и го яде сурово, не го подлага на термична обработка, готви и кълца преди това.

BlindVictim

Гледай сега, аз не твърдя, че човекът е хищник. Да се твърди, че сме тревопасни, пък е глупаво. Запознай се с устройството на преживните животни, и защо те могат да се прехранват с листа и трева, а ние не можем. Храносмилателният ни тракт е най-близък до този на свинете. Те от своя страна се хранят с всичко, което съдържа необходимите им хранителни вещества, и което могат да погълнат - ядки, плодове, насекоми, гризачи, влечуги.

Тъй като спомена енциклопедия Британика, в момента тегля най-новото издание, което намерих, да проверя какво пише.

BlindVictim

hishtna.mechka wrote:

Не е като мечката, мечката поне сама си разкъсва месото и го яде сурово, не го подлага на термична обработка, готви и кълца преди това.

Ами, човек също може да яде сурово месо, но тъй като винаги има вероятност месото да е заразено от трихинелоза, бруцелоза и т.н., човек се е научил да го обработва. Поради тази причина млякото се пастьоризира, а яйцата се варят или се пържат.

BlindVictim

Archaeological evidence indicates that, like at least some of their Pliocene predecessors, the most recent hominins were probably omnivorous, though how much meat was in their diets and whether they obtained it by scavenging, hunting, or both are poorly documented until 100–200 kya. Stone tools and cut marks on bones at archaeological sites attest to a long history of meat eating in the tribe Hominini, but this practice could have existed long before stone tools were invented. Like chimpanzees, bonobos, baboons, capuchins, and other primates, early Pliocene hominins may have killed and fragmented vertebrate prey with only their hands and jaws instead of tools. The extent to which our ancestors' hunting, scavenging, or other activities were communal and coordinated via symbolic communication has not been determined.

kya - thousand years ago

Има голяма вероятност човекът да е станал човек, точно защото е започнал да консумира месо. За развиването и поддържането на толкова голям (неприсъщ за останалите животни) мозък, се е изисквало набавяне на голямо количество протеини. Щом баба ми, преди повече от 200 хиляди години е консумирала месо, защо и аз да не консумирам? Друг е въпросът за качеството на месото в днешни дни.

moxata

i az iskam 100 lv !

xxxmissuesxxx

Първо за мозъка. Това не е напълно доказано, но аз също съм склонен да вярвам, че месото е оказало някакво влияние над развитието, както между другото и радиацията от изригването на вулкани. Напълно доказано обаче е, че човек не търпи никакви физически промени от около поне 4000 години насам. Тоест дори и някой от прароднините ни да е имал нужда от месо, за да му порастне мозъка, то ние  нямаме.

Колкото до липсата на връзка между интелигентността на съвренеммия човек (то от 5000-до днес) и хапването на месо, можеш да видиш конкретна разработка в раздел "СТАТИИ". Ще спомена само, че Питагор (600 г пр. Хр.),  е вегетарианец и страстен защитник на животните. Също Аристотел, Леонардо Да Винчи, Нютон, Чарлз Дарвин, в по-голямата част от живота си и Айнщайн (хапвал е риба, но е бил също досат аутспоукън защитник на правата на животните).

Отделно етичните ни норми са еволюирали от времето на прабабите ни насам. Жените вече имат право на глас, евреите не са суровина за сапун, а негрите не са роби. доста хора вече смятат, че естествената кожа = убийство (за разлика от първобитните/рицарите/ дори хората между двете световни войни, които са били страстни почитатели на зайци/лисици/т.н.).

BlindVictim

Не, човекият организъм има нужда от месо, както и от зеленчуци и плодове.

Айнщайн много неща е говорил, доста от които глупости. Станал е вегетарианец и е умрял.

"The latest indications we have suggest that Einstein was vegetarian only for the last year or so of his life, though he appears to have supported the idea for many years before practising it himself."

Спорът в крайна сметка се измести. Вегетарианството като социално движение, и избор на личността, не го отхвърлям. Всеки избира за себе си. Ти обаче твърдеше, че сме тревопасни, което е пълна глупост. Насочи ме към енциклопедия Британика. Там също не пише такова нещо.

Omnivores

Omnivores are miscellaneous species whose teeth and digestive systems seem designed to eat a relatively concentrated diet, since they have no large sac or chamber for the fermentation of fibrous material. They are able to chew and digest meat, though they do not have an absolute requirement for it unless there is no other practical source of vitamin B12 (cobalamin). Humans are in this category, as are dogs, rodents, and most monkeys. All omnivores have active bacterial flora in their small cecum and large intestine and can absorb short-chain fatty acids at this point but not vitamins. Some species obtain essential vitamins by coprophagy, the eating of a proportion of their fecal pellets that contain vitamins synthesized by bacteria. Chickens, too, are omnivores. They have to swallow food without chewing it, but the food passes to an organ called the gizzard, where seeds and other foods are ground to a slurry, often with the aid of swallowed stones.

Със сигурност човек може да изкара без месо. Дали е здравословно и естествено, това е друг въпрос.

TKL

http://www.second-opinions.co.uk/vegetarian.html

xxxmissuesxxx

Страхотен линк - "Убиването на животни за храна е МОРАЛНО". Със сигурност е написан от екип професори и диетолози.

Като и да е. Целта на право на живот не е да кара някого да става вегетарианец, а да провокира диалог. Иначе извинения мога да ви намеря и аз - хиляди. Избиването на евреите, робството на негрите и липсата на права на жените също е било подкрепено със солидни доказателства, че е морално, НУЖНО и разбира се не само разрешено, но дадено като заповед от Библията и Бог.

Иначе както написах и по-рано, Айнщайн е ядял риба. Този разговор е преговарян поне 3 пъти тук. Колкото до цитата, който си посочил, в него пише само, че хората ядат месо и нищо друго. Това го знаем, но как и защо.

Колкото до това дали е здравословно, мисля, че дори из нета го има на български това становище на Световната здравна организация за вегетарианството. Мисля, че беше част от кампанията им срещу затлъстяването. Хвърли едно око, ако ти е интересно.

ivailo

Избиването на евреите, робството на негрите и липсата на права на жените също е било подкрепено със солидни доказателства, че е морално, НУЖНО и разбира се не само разрешено, но дадено като заповед от Библията и Бог.

...

интересно ми е тва къде го прочете ? Oт целия цитат май най-вярното нещо е че си написал Библия и Бог с главни букви...

ivailo

и един въпрос, на който никога не съм получвал отговор. Убиването на риба за храна морално оправдан акт ли е ?

BlindVictim

xxxmissuesxxx wrote:

Страхотен линк - "Убиването на животни за храна е МОРАЛНО". Със сигурност е написан от екип професори и диетолози.

Като и да е. Целта на право на живот не е да кара някого да става вегетарианец, а да провокира диалог. Иначе извинения мога да ви намеря и аз - хиляди. Избиването на евреите, робството на негрите и липсата на права на жените също е било подкрепено със солидни доказателства, че е морално, НУЖНО и разбира се не само разрешено, но дадено като заповед от Библията и Бог.

Иначе както написах и по-рано, Айнщайн е ядял риба. Този разговор е преговарян поне 3 пъти тук. Колкото до цитата, който си посочил, в него пише само, че хората ядат месо и нищо друго. Това го знаем, но как и защо.

Колкото до това дали е здравословно, мисля, че дори из нета го има на български това становище на Световната здравна организация за вегетарианството. Мисля, че беше част от кампанията им срещу затлъстяването. Хвърли едно око, ако ти е интересно.

Ти поне да беше прочел нещо от това, което имаше на линка пуснат от TKL. Колкото до текста копиран от Британика, там ясно е написано, че сме всеядни, а витамин B12 можеш да си го набавяш от месото или от изпражненията. Аз предпочитам от месото. Затлъстяването не е следствие от яденето на месо, а от застоялият и вреден начин на живот, който водим, и от приемането на голямо количество преработени въглехидрати, като тестени и захарни изделия. След като стотици хиляди години сме яли месо, не знам как може да твърдиш, че организма ние е пригоден единствено за зеленчукова диета, и да си вярваш. На линкът даден от TKL можеш да прочетеш и какво би станало, ако изведнъж всички станем вегетарианци и започнем да се изхранваме с растителни култури. Ще се наложи да изсечем горите, да разорем пасбищата. Ще ебем майката на цялата природа, ще изтребим всички диви животни, и ще превърнем Земята в пустиня общо взето.