Re: Турците И Циганите в Бългaрия !
т.4. Ние желаем щото тая земя, която е населена с Българи да се управлява по Български, т.е. съобразно с нравите, обичаите и характера на Българския народ ...
т.5. Ние не желаем чуждото, т.е. онова що не е наше, но не можем да дадем и другиму своето.
т.7. ... Ние не желаем да владеем над другиго и затова не позволяваме да ни владеят и другите.
Из програмата на Български Революционен Централен Комитет (БРЦК)
Съставител: Васил Левски
За лошите българи ще приложим т.8 :
т.8. Ние причисляваме в числото на нашите врагове и противници и ония български изроди и чорбаджии, които пречат на народната ни цел и ще ги преследваме навсякъде и винаги.
Нито съм написал някъде,че не съм съгласен с цитираното тук,нито пък то ме опровергава по някакъв начин.
А разглеждаш ли обществото през призмата на времето? Просто и ясно. 'Обществото' преди 150 години не е живеело в градове в по-голямата си част, хората са били разделени по етнически принцип и т.н.
Именно,и точно в тва е проблемът.Независимо дали е днес,преди 150 или преди 1000 години несправедливостта и дискриминацията са си с едно и също лице,те не се пречупват през призмата на времето.Не се пречупват и през призмата на етноса и националността - дали ше се дискриминират българите,само заради това че са българи или турците,само заради това че са турци няма никаква разлика.Идеята е проста и не виждам какво толкова има да се дълбае в нея - нова република,в която независимо от какъв произход си ще имаш своите права и те няма да бъдат нарушавани,стига да спазваш задълженията си и да не действаш срещу нея,особено ако го правиш в полза на поробителите.
Можем да избягваме да правим разграничения, но всеки един народ има собствен хиатус и народопсихология.
Така е и не мисля,че някой го оспорва.Никой не казва,че отделните народности са изначално еднакви помежду си.Еднаквостта и равенството идват с новия ред - еднаквост(както споменах няколко пъти вече) в правата,но и в задълженията.
За обикновения човек представител на даден народ бих казал - Крушата не пада по-далече от дървото.
Нима?Значи ли това,че ти се отъждествяваш с нашите управляващи,с Александът Томов и Батков,със Слави Трифонов,с военните окупатори в Кербала(които изобщо нямат място там),с мутрите,манекенките,паркетните лъвове(всички,които минават за "каймака" на обществото) и прочие?
Значи ли тва,че на хайдутите,бунтовниците,техните жени,деца и близки трябва да се гледа със същото око,с което се гледа на продажните чорбаджии,калугери и кирякстефчовци?
Абсурдно е...
Last edited by chaosbs (2008-06-24 09:19:30)
give us a future