Smyrch

Topic: Вечер с Бунтовната Музика и Активистки Строфи на Killing Joke

Killing Joke вечер в Социален Център "Аделанте". Заповядайте!

"Killing Joke не е обикновена рок група, или примерно обикновена Пънк-Метал-Индъстриъл-Супермелодична група. Те никога не постигат супер-комерсиален успех и никой член на групата никога не е имал rock’n’roll lifestyle, както би подобавало на рок музиканти. Всъщност те не са точно рок група, а нещо повече. От Killing Joke са черпили вдъхновeние групи като Metallica, Faith No More, Nirvana, Soundgarden, Ministry и много други. Музиката на Killing Joke е уникална, иновативна, дори перфекционистична, дело е на няколко музикални гении:

– Jaz Coleman, който освен че е вокал, автор на поезията и съ-автор на всички песни на Killing Joke, е също световно известен композитор на симфонична музика, и диригент.

– Kevin „Geordie” Walker, китарист със уникално, приличащо само на себе си, фантастично свирене. Човек свирещ пънк и метал с китара за джаз. Китарист, който рисува омайващи картини чрез свирене.

– Martin “Youth” Glover, който освен че е басист в Killing Joke, е също музикален продуцент, работил с Guns N' Roses, Depeche Mode, Pink Floyd и твърде много други.

И може би защото не са просто рок група, след 36 години Killing Joke продължават да композират, записват албуми и изнасят концерти, докато повечето „големи” групи вече са само история.

В това събитие ще обърнем по-специално внимание на стиховете, строфите, поезията на Killing Joke, на това което има да каже групата не само чрез музиката, но и чрез текстовете си. Ще вземем под внимание “Свещените и Профанни Строфи на Killing Joke”, както нарича поезията си Jaz Coleman.

Ще се интересуваме от Killing Joke като Съпротива и Бунт срещу социалната, политическа, икономическа и културна тирания, в която живеем.

Поезията на Jaz Coleman, въплътена в текстовете на песните на Killing Joke, макар и само поезия на един музикант, може да се мери с тази на големите класически и съвременни поети. Едва ли има друга група в историята на рока, която чрез музиката и текстовете си да е допринесла толкова много за бунта срещу Системата, Статуквото, Тиранията, колкото Killing Joke. В тяхното изкуство музика и текстове са еднакво важни и еднакво силни, всяка песен има силно и смазващо послание, което не се забравя.

Ще слушаме, ще четем текстовете на песните, ще ги обсъждаме, но също ще танцуваме, може би трайбалистично-шаманистки танци, кой знае... Понеже освен че всяка песен на Killing Joke е силно танцувална (членовете на групата са хора които обичат да танцуват, Martin “Youth” Glover примерно е автор и продуцент на голямо количество dance music), също така за десерт ще си пуснем Killing Joke In Dub - dub remixes - на майстора на Dub музиката и басист на групата Martin “Youth” Glover, които можете да вземете на дискотека и хората яко ще им се изкефят!

Датата е 17. 01., Часът 18:00

Мястото е Социален Център „Аделанте”.
Вход: свободен, изход – също, както винаги! "

https://www.facebook.com/events/1515559 … r=upcoming