Интервю с The Silver Shine за винтидж стила, хорър залитанията им, обиколките по света, straight edge и още куп неща

Ati Edge (фронтмен на The Silver Shine) разказва доста интересни неща за турнето им в Бразилия, участията в САЩ, съвместния тур с The Meteors, както и за Krista Kat, за straight edge hardcore бандата му Hold X True и концерта им в София преди 10 години

HC Spirit: Здрасти, Ати, какво ново около теб, къде си в момента?


Ati Edge: Здрасти, добре съм, след лека настинка в Швейцария, но вече съм си в къщи и всичко е наред.


HC Spirit: Пак ли някакво турне с The Silver Shine, този път до Швейцария? И къде другаде?

Ati Edge: Този път не...беше един специален уикенд, през който имахме два концерта с моя солов проект Ati Edge and the Shadowbirds.


HC Spirit: Мислех да стигнем по-късно до тази банда, но след като вече е спомена, би ли ни разказал по-подробно? Може би имаш планове да ни посетиш в България и с тях?

Ati Edge: Всъщност Ati Edge and the Shadowbirds е просто солов проект. Смесица между гараж и диво рокабили. Основно глупави текстове без значително послание...просто за купона :) Като цяло не свирим особено често с тази група. Следващата година през Март/Април ще правим турне, но все още не знаем дали ще успеем да минем и през България. Все пак би било супер, ако се получи!


HC Spirit: Защо всички в Ati Edge and the Shadowbirds свирите с хокейни маски по концерти?

Ati Edge: В началото наистина всички бяхме с хокейни маски, но сега аз се появявам без маска, тъй като е наистина трудно да пея с този боклук на лицето си. Първоначално идеята беше да не показваме кои всъщност сме на публиката. И разбира се, защото всички сме фенове на филмите на ужасите. Jason still rules!!!!

thesilvershine-interview

HC Spirit: Свирихте в Швейцария преди седмица, миналата година с The Silver Shine бяхте в САЩ преди балканското си турне, а след това пък заминахте за обиколка на Бразилия. Къде другаде? И има ли места, където ти се е искало да направите концерт, но още не сте имали възможност?

Ati Edge: Да, забихме в Лос Анджелис миналото лято и след турнето на Балканите заминахме за Бразилия за две седмици. Беше наистина ненормално! След товапък хванахме пътя към Англия за няколко концерта с Rezurex. После прекарахме целия Февруари в найтлайнер автобус, заедно с Koffin Kats и Long Tall Texans като съпорт банди на Meteors за цялата им Европейска обиколка. Лятото се включихме основно към някои фестивали и този Септември отново потеглихме на пътешествие - турне в Испания, Франция и Италия. Сега се подготвяме за следващото, което ще включи Румъния, България, Гърция и за пръв път Турция. Това ще бъде 29-тата страна, в която свирим, така че все още не сме обиколили целия свят. Ноември обаче добавяме 30-та страна на картата ни...ще направим триседмично турне с американците Reverend Horton Heat в Западна, Централна и Северна Европа. От Испания до Швеция и Норвегия.
А колкото до въпроса ти - бихме били щастливи да свирим навсякъде, където не сме били досега.


HC Spirit: А как вървят нещата около новия ви албум Saint or Sinner? Всъщност и той ли е издание на Crazy Love Records като предния? И имате ли планове да го издадете извън Европа?


Ati Edge: Saint or Sinner излезе чрез Longneck Records, сравнително нов немски лейбъл. Все още сме добри приятели с Crazy Love Records и те ще се погрижат за следващото ни издание, което ще представлява компилация с 10 презаписани парчета от първите ни 4 албума. Crazy Love ще го дистрибутират ексклузивно за целия свят. Ако всичко върви по план дискът ще излезе на 28-ми ноември с името "Same Old Song". Колкото до "Saint or Sinner" - за момента е издаден единствено в Европа, но имахме запитвания от САЩ и може би следващата година ще го пуснем и там.


HC Spirit: Спомена, че всички сте фенове на хорър филмите. В понеделник е Хелоуин, така че планирате ли някакъв специален концерт, парти или участие на фестивал по случая?

Ati Edge: Горе-долу да. Тази събота свирим в Гьор, Унгария и ще бъде един вид предварителен Хелоуин концерт. Със сигурност ще бъде откачено!


HC Spirit: Сигурен съм, че доста хора четат и се надяват да чуят нещо повече за Krista Kat. От кога тя е член на групата и не ти ли се струва, че се е превърнала в нещо като символ на The Silver Shine? Участва ли Krista в някоя друга унгарска група?

Ati Edge: Първоначално Krista започна да свири на контрабас в Shadowbirds през 2007 и на следващата година я помолихме да се включи към The Silver Shine, след като нашият контрабасист бе напуснал състава. Първоначално тя се присъедини само като музикант, а в последствие започна и да пее в част от парчетата. За тези няколко години тя определено се превърна в символ на групата с нейния червено-черен зебра контрабас. В момента Krista свири единствено с The Silver Shine и другия ми проект, за който споменах по-рано - Ati Edge and the Shadowbirds.

thesilvershine-interview

HC Spirit: А защо точно Edge? Нещо свързано със straight edge?

Ati Edge: Това ми дойде от хардкор сцената. Бях straight edege десет години и приятелите ми започнаха да ме наричат Ati Edge в началото на 2000-та година. Миналата година, обаче, започнах да пия малко уиски и подобни неща, така че вече не съм sXe. (бел. авт. - добре че Ati не пиеше уиски, когато миналата година за бандата имаше цяла бутилка в Стара Загора и се наложи да се справяме без The Silver Shine)


HC Spirit: И като спомена за хардкор сцената - свирил си в Hold X True (http://holdxtrue.hardcore.hu/) и дори имахте концерт в България преди десет години. Спомняш ли си нещо от него?

Ati Edge: Тогава свирех на барабани и имахме лайв в София. Беше наистина тотална лудница! Един от най-яките ми концерти с тази банда изобщо! Шоуто беше в нещо като мазе или подземие, а на горния етаж имаше пицария. Бяхме девет души в бус с осем седалки и когато отивахме към мястото за спане полицията ни спря. За наш късмет просто ни се посмяха и казаха, че всичко е наред.


HC Spirit: Да, това е клуб О!Шипка. Вие сте една от първите чужди хардкор банди, свирили в България. А всъщност какво се случи с Hold X True? Свирят ли още?


Ati Edge: Точно така, името му беше О!Шипка, сега и аз си спомних. Дори пазя някъде флаера в къщата на родителите ми. (бел авт. - репортаж от концерта може да видиш на http://unitedandstrong.hit.bg/frame.htm -> Ревюта -> Концерти, а малко по-надолу - снимки от въпросния лайв)
С бандата започнахме през 2000 година, а аз напуснах през 2006. След това записаха EP с друг приятел и след две-три години мисля, че се разпаднаха. Точно преди няколко дни стана въпрос за тях и чух някакви неща, че вече не само аз съм предал straight edge, а и още някой от момчетата, но всъщност това не е толкова важно.

holdxtrue-sofia-thesilvershine

HC Spirit: А кога се запали толкова по сайкобили, рокабили и винтидж пънка? Как се сблъска с тези стилове и това ли е, което слушаш основното сега?

Ati Edge: Започнах да слушам Social Distortion и Mike Ness, Tiger Army, Stray Cats и други в края на 90-те  Мой приятел ми даде някои наистина добри неща, получени чрез общи другари в Австрия. Те направиха straight edge групата H-Street и бяха големи фенове на тази музика. След няколко години аз също реших да основа банда с такива влияния и така започнахме The Silver Shine през 2004. Сега слушам най-различни стилове...от блус до пънк, от северняшки соул до метъл и от кънтри до рокабили и сайкобили.


HC Spirit: Преди и след концерта ви в София музиката ще е от един от най-големите пънк и рокендрол DJ-и тук, който се занимава с това вече над 20 години. Кои банди ще се зарадваш да чуеш от него?

Ati Edge: Със сигурност Social Distortion, това е една от любимите ми групи. Също Distillers, нещо от старите Rancid, Al and the Black Cats, Koffin Kats, Long Tall Texans, The Rocketz, The Bones, Stressor и т.н...това са фаворитите ми.


HC Spirit: Вече познаваш добре клуб Swingin Hall, най-вероятно знаеш и половината от хората, които ще дойдат на концерта, така че кажи нещо за тях и останалите, които ще видят The Silver Shine за пръв път на живо.

Ati Edge: Имаме голямото желание да видим отново полудяла публика, както миналата година. Swingin Hall е страхотно място и вече нямаме никакво търпение да посвирим там.


HC Spirit: Благодаря за отделеното време и ще се видим на 7-ми ноември (а може и по-рано). Наздраве!


Ati Edge: Аз благодаря за интервюто, до скоро и се пазете до концерта ни в България! Наздраве!

Малко след интервюто се оказа, че успяхме да уредим концерт на момчетата и във Велико Търново на 13-ти ноември (неделя) - клуб Melon.

thesilvershine-sofia0711

 
 
Още новини за Интервюта
всички новини