Репортаж от Puljp Stonerizer Fest 2012 в Сърбия
Публикувай тази новина в:

MySpace Facebook Svejo.net

Репортаж от Puljp Stonerizer Fest 2012 в Сърбия

От около две години организаторите на Puljp Stoneizer Fest рекламират усилено фестивала във форума ни и очевидно това е имало смисъл. Къци от Пловдив се е решил да го посети и има какво да ни разкаже от преживяното:

Следващите няколко стотин думи ще послужат за това да Ви убедят, че имаме много какво да научим от нашите страни съседки. Всеки, който се интересува маааалко повечко от пънк/хардкор музика, много добре знае за адски силната бивша Югославска сцена и настояща сръбска, македонска и т.н. такава.
    Сега бих искал да споделя личните си впечатления относно първата ми среща лице в лице със сръбската DIY сцена. Не съм особено добър разказвач, но смятам тази информация за любопитна, тъй че...да видим какво ще се получи.

puljp 12

   Става въпрос за юбилейният десети PULJP STONERIZER FEST , който се състои ежегодно от 2003-та насам и събира crust, sludge, stoner, post metal, grindcore, hardcore банди от Балканите (с малки изключения) в местността Rtanj (носеща името на планината, в която се намира) в източна Сърбия, на 50км от Българската граница.

Rtanj_mountain

 Организаторите на феста наричат планината The Holy Mountain Rtanj, тъй като има легенди, че на върха се е намирал замъкът на някой си магьосник, в който замък също така имало и съкровище. Доколко това е истина е отделен въпрос. Самата планина силно наподобява пирамида, което допринася за цялата мистичност около нея.
     Малко детайли около самия фест. PULJP (Punk Live for Ljuba the Punk) се състои в памет на Milan Ljubic – Ljuba, който загива през 2002г. Неговите приятели/съграждани от Boljevac (градче на 10км от Rtanj) решават да почитат паметта му чрез въпросният фестивал. Започва като типичен пънк фест, но прераства в нещо много повече. Разнородни банди, безплатен вход, безплатен къмпинг, безплатна храна, евтин алкохол и приятен климат и природа са някои от плюсовете на това планинско DIY събитие.

puljp 12

     Ще се постарая, сравнително накратно, да представя фестивала от моята гледна точка. Имах желание първото ми посещение да е миналата година, но поради липса на компания се отказах. Тази година реших това да не ме спре и сам се отправих към Сърбия. Първата ми спирка бе Ниш, където съвсем случайно се запознах с две момчета, които също се бяха отправили към PULJP. Хванахме автобус до градчето Парачин, където беше организиран безплатен превоз към планината Rtanj. След като се заредихме с хранителни провизии и търпение се насочихме към автогарата в очакване на рейсчето, което щеше да извози нас и още 40тината спокойно запиващи в 35 градусовата жега пънкове/кръстари/метъли и т.н. към THE HOLY MOUNTAIN. Автобусът се оказа минимум 50 годишен, силно ноподобяващ движещите в близкото минало по родните пътища „чавдари”. След около 30 минутен път, по време на който бях почти сигурен, че рейсът ще закъса по средата на пътя, тъй като на моменти едвам креташе нагоре с около 10км/ч, пристигнахме. Бях крайно изнервен от пияните индивиди около мен, които не спираха да си подават бутилки с всевъзможни алкохоли, но какво да се прави.

puljp 12

puljp 12

Тъй като аз лично не разполагах с палатка, реших да спя в, т.нар. Пионерски Дом, който беше отключен за всеобщо ползване и беше в непосредствена близост до сцената.

puljp 12

puljp 12

Веднага след като оставих багажа си, а моите нови приятели разпънаха палатките, се насочихме към казана с чорба. Безплатна супичка + голям комат хляб + зелева салата. Страхотно!

puljp 12

Скоро след това започна същинската част на феста – бандите (няма да се впускам в обяснения коя банда кога е свирила, какъв е нейния стил и как се е представила, защото този разказ ще нарастне ненужно много). Мнозинството от групите бяха от родна Сърбия, но имаше и 4 румънски, една от Македония, една унгарска и една от Белгия.

puljp 12

За жалост, към 22:00 започна да вали, имаше гръмотевици, и токът спря по време на сета на третата банда... Аз бях безумно уморен и отидох да спя. На следващия ден бях доволен след като научих, че токът не е дошъл и съответно не съм проспал нито една банда. Тези които не успяха да свирят първия ден, се изявиха на втория.

puljp 12

puljp 12

След няколкочасова разходка из планината се върнахме пред сцената към 15:00 за да не изпуснем никоя от предстоящите групи. Наизваждаха се маси, върху които различни дистрота продаваха дискове, касетки, плочи, значки и т.н. Имаше и множество антифа материали – зинове, стикери, книги, всички от които напълно безплатни, но за жалост на сръбски...

puljp 12

puljp 12

puljp 12

По-късно следобед се извършваше и още нещо безплатно и интересно – ситопечат. Всеки, който предварително си беше подготвил тениска можше да получи щампа с дизайна на феста, напълно безплатно.

puljp 12

puljp 12

Вторият ден продължи напълно по план, без издънки(с изключение на едно сбиване, предизвикано от пиян пънкар).

puljp 12

puljp 12

Музиката продължи до към 03:30. Подредбата на бандите беше много умела. По-леките банди откриваха/подгряваха. Следваха бързите/тежки групи, а атмосферичните пост метъл неща бяха оставени за малките часове. След последната банда си стегнах багажа, казах си чао със своите нови приятели и към 05:00 се отправих надолу по планинския път, и след 7км преход стигнах до шосето, където в около 06:30 се качих на автобуса за Белград, а по-късно оттам и на влака за вкъщи.
Накратко – преживяването беше страхотно, организацията беше на ниво, бандите разнообразни и готини, а хората приятелски настроени. Никой не парадираше с модерни облекло/прическа/татуси, което за мен беше приятно разнообразие от навлизащата вече и по родните географски ширини хардкор действителност. И не, нямах проблеми, нито бях конфронтиран от сърби/македонци заради това, че съм българин. Тъкмо обратното. За тези, които обмислят дали догодина да не посетят, ще кажа едно – несъмнено си струва, а и излиза „тънко” – 100лв са достатъчни. Ако пък решите да отвържете кесията и за мърч – 150 са предостатъчно. Цените са повече от приемливи. Благодаря за вниманието, и се надявам догодина на PULJP да има повече от един българин :).

puljp 12

P.S. : За повече инфо, можете да посетите официалният уебсайт на събитието, където има снимки от миналогодишните събития, а скоро очакваме и от тазгодишното – www.puljp.comСтатията е публикувана и в страницата на колегите от Sofia Rebel Station.

 
 
Още новини за Концерти и събития
всички новини