Straight Edge

Взето от www.hcxbg.hit.bg

Straightedger-ът практикува въздържание към всички субстанции, които могат да донесат лоши последици за неговото ментално и физическо развитие (наркотици, цигари, алкохол). Освен въздържание към тези вещества и към безразборния секс, модерните интерпретации включват вегетарианството, веганизма и интереса към екологичното развитие на планетата, както и някои политически въпроси и движения. Straightedge-рите не пият алкохол, не пушат, не използват наркотици и не правят безразборен секс.  sxearticle_photo1_300Най-общо казано Straight edge е начин на живот, който се стреми към отричане на зависимостта и пристрастяването към вредни за човека субстанции. Това е философия, която опазва здрави ума и тялото ви. Straight edge не е някаква банда. Straightedge е против насилието. По никакъв начин не трябва да се подкрепя насилието, освен ако то не се използва за самозащита. Обратно на това, което сте чули от някъде, Straightedge не е против цигарите, алкохолът и наркотиците, а по-скоро против обществото и напрежението, които карат хората да използват тези неща. Толкова много хора от това общество употребяват тези вещества, за да се впишат в тълпата, да се почувстват по-добре или да затворят болката в себе си. Това са изключително опасни за ума и тялото действия. Straightedger-ите търсят начин, да се освободят от веригите на зависимостта, оставайки силни и с чиста глава. Както във всички други движения и от това също са произлезли някои неща, които съвсем не са задължителни. Такива са веганизмът, безбрачието и отричането на някои лекарствени средства. Не е задължително да приемате всичко от горе написаното. Всеки прави собствения си избор, използвайки собственият си ум - не позволявайте на никого, да избира вместо вас и да ви насилва да направите своя избор.
Терминът Straightedge произлиза от пънк рок, хардкор сцената в началото на 80-те. Той е бил използван за първи път в едноименната песен на култовата група Minor Threat. Нейният вокалист Ian Mackaye се въздържал от нихилистичните идеи на пънк рока, като вместо това проповядвал простичкото „Не пий, не пуши, не се друсай". Повече от дванадесет години след разпадането на групата, тези прости вярвания са променили мисленето на много хора по света. Разочаровани и отвратени от болестите на света, много младежи се обръщат към straight edge доктрината, с цел да се запазят от тези опасности.

sxearticle_photo2_350 Както бе отбелязано, straight-edge се появява от старата пънк рок сцена и за това музиката играе важна раля. The Teen Idles, една стара вашингтонска банда и нещо като предшественик на Minor Threat, може да се нарече първата straight edge група. От тогава има хиляди банди, които са си поставили този етикет. От по-ранните групи, освен Minor Threat, са и SSD и Uniform Choice. В средата на 80-те straight-edge музиката достига до своя зенит. В това отношение особено се откроява New York City. Това води до създаването на Gorilla Biscuits, Bold, Wide Awake и олицетворяващата тази ера бандa, Youth of Today. Освен, че популяризирали straight edge, тези банди са допринесли и за затвореното, до една степен, мислене и враждебно поведение. Поведението между straight edge и останалата част от света, било често засягана по онова време тема - "Позитивната младеж срещу хората, които пушат, пият и вземат наркотици." Много хора не харесват straight edge заради такива нетолерантни събития. Straight edge днес, за разлика от затишието през 88-а, все още предлага чистия начин на живот. Групи като Strife, Mouthpiece, Earth Crisis и Snapcase продължават да се придържат към установените стандарти. Въпреки, че в днешни дни много хора твърдят, че staight edge-рите не са нищо повече от умопомрачени хлапета, станали жертви на модата, никой не може да отрече, че идеологията все още е валидна. Straight edge начинът на живот е оставил своя положителен отпечатък върху живота на не едно или две поколения младежи.
Drug free youth - субкултурата която се развива около вас, ставайки все по-силна. Сигурно ви се е случвало да ви подмине някой с Х-ове на ръцете или дрехите,или без никакви отличителни знаци, и да ви подхвърли "Drug free","straight edge", или просто буквите "sXe". "Да бе,"drug free", и аз така, ама само до тази вечеp.", си казвате вие и си продължавате. И това е, срещата свършва. Такива фигури ви подминават всеки ден, а вие дори не го разбирате. А откъде идват Х-овете? В началото на 80-те, барманите маркирали малолетните с X-ове като символ на това, че на тях не се сервира алкохол и не се позволява да пушат. Така Х-ът е възприет от edger-ите. За съжаление, различните убеждения водят до конфронтации. Има много случаи на насилие между straight edger-ите и останалите хора. Тези неща обикновено, обаче, са доста преувеличени по някои причини. Най-вече, защото в хардкор концертите на пръв поглед има голямо наличие на насилие. За неуките, moshing-а и агресивните хардкор танци приличат на кървави битки. Тези твърдения не могат да бъдат по-далеч от истината. Всъщност хардкор mosh pit-овете са най-безопасните, в които можете да участвате (стига да са истински), поради силното чувство на взаимност и съпричастност между хората. Понякога става напечено, но когато се види, че някой не може, да издържи, другите го издърпват и го поставят някъде на безопасност. Когато се достигне до бой, макар и това да става много рядко, той няма нищо общо със straight edge. Както на всички други концерти, енергията и емоциите са много високи. В сцената насилието не се подкрепя. То, обаче, съществува между straight eger-ите и не straight edger-ите. Много често това се дължи на факта, че много хора се заяждат със straight edger-ите по улиците. Такива хора понякога ходят на sXe концерти, само за да започнат бой със sXe типовете. Поради една или друга причина някои не понасят straight edge и носят тази си непоносимост на концертите. За съжаление обаче има и случаи на насилие на straight eder-и срещу съвсем невинни хора, които си пийват бирата или си пушат цигара на улицата, на концерт или където и да е другаде. Тези действия са изцяло против sXe и повечето хора които са sXe, също са изцяло против насилието. За съжаление, обаче, мястото от което много хора за първи път научават за straight edgе, медиите, както обикновено изтъкват само негативните неща. В някои списания пишат за това, как няколко straight edger-и пребили свой приятел за това, че пуши близо до тях и други такива. Но това са много редки случаи. Никой не пише за това, колко инциденти с пияни шофьори на пътищата са предотвратени поради отдадеността на много младежи на sXe. Защо хората се страхуват от тези, които са решили, да не се отдават на нещата, които обществото им налага. Заради глупостта и нетолерантността на същото това общество.
Без наркотици, без никотин, без безразборен секс. Сигурно много от вас вече си казват "Хей, че аз съм бил част от една философия, без дори да знам!" Трябва, обаче, да знаете, че преди да се отдадете на sXe, вие напълно трябва да се откажете от всички тези неща, които ви заобикалят и да не ги използвате в никой случай. Не понякога, не с родители - никога.


Straight Edge

I'm a person just like you
But I've got better things to do
Than sit around and fuck my head
Hang out with the living dead
Snort white shit up my nose
Pass out at the shows
I don't even think about speed
That's something I just don't need
I've got the straight edge
I'm a person just like you
But I've got better things to do
Than sit around and smoke dope
'Cause I know I can cope
Laugh at the thought of eating ludes
Laugh at the thought of sniffing glue
Always gonna keep in touch
Never want to use a crutch
I've got the straight edge

Minor Threat

sxearticle_photo3_347