Интервю с унгарския ска оркестърTizenhet (2008)

Малко преди първата си визита в България през септември 2008, китаристът на унгарската ска легенда Tizenhet бе подложен на разпит по повод двата им концерта. На следващата година многолюдната бригада отново посети страната ни за още един концерт. В момента вече не съществуват.

Ето и пълния текст на интервюто:

1. Най-напред представи себе си и групата като цяло.

Tizenh?t води началото си от Szombathely (Западна Унгария), 2000-та година. По това време съществуваха само три или четири ска групи в Унгария, така че беше наистина интересен период. Малко по малко станахме известни на родна земя, благодарение на нашите весели и лесно запомнящи се песни и лудия ни вокал Szasza :). Междувременно и съставът се увеличи до десет души. Повлияни сме основно от 2tone вълната и ранните години на ска и реге музиката. Засягаме важни теми като корупцията, трудния живот, лъжливи политици и обичаме да пеем за малките, лични неща като любов, радост и мъка...и разбира се за парти, пиене и танци.

2. През кои страни ще мине балканското ви турне?

Изглеждаше, че е лесно да свирим в Сърбия, но не се случи, така че ще имаме концерти единствено в България (София на 19-ти септември и Пловдив на 20-ти септември) и Турция (Истанбул). А преди и след това ще свирим в три различни унгарски града. Много сме радостни, че ще имаме възможността за концерти в тези страни, където, поне доколкото аз знам, до сега не са свирили унгарски ска групи.

3. Знаеш ли нещо за българската сцена - ска, пънк, реге? Някакви групи?

Още преди няколко години чух за първи път за българската хардкор сцена и концертите при вас. Всеки разказваше, че сте наистина луди :).
Също така знам ска/кросоувър групата Уикеда, те са свирили няколко пъти тук в Унгария.
Всъщност и La Muchedumbre, те бяха тук съвсем скоро, а в София ще сме на една сцена с тях. За съжаление като цяло до нас не достигат много новини от България. Това е жалко, защото доколкото виждам, хората от източно европейските страни са много по-заинтересовани и отворени към музиката, за разлика от западните държави. Луди концерти и гостоприемни хора!

4. Какво очакваш от двата ви лайва тук?

Ние винаги даваме най-доброто от себе си, за да зарадваме публиката по наши концерти и се надяваме, че всички ще ни харесат и ще полудеят :). Също така се надяваме да опитаме някои специални български напитки, тъй като нашите родители ни разказаха доста весели истории от техните почивки в България през '80-те и разбира се за ракията. Искаме да потанцуваме и на другите групи. Надяваме се, че ще ви накараме да си размърдате задниците :)

5. Бъдещи планове?

Току що излезе новият ни албум, така че мислим да направим няколко промо концерта у дома и зад граница. До края на годината мислим да издадем рокстеди мини диск, защото абсолютно всички от състава сме големи фенове на рокстеди музиката и вече имаме четири готови парчета.
Изглежда, че ще свирим в Германия и Австрия през октомври.
Всички сме много заети с работа и личен живот, така че за нас всяка възможност да правим музиката, която искаме, е истинско щастие.

6. Нещо интересно, което смяташ, че всички трябва да знаят за вас и предстоящите ви концерти, а аз съм пропуснал да те питам?

Може би това, че не трябва да се плашите от нашия фронтмен Szasza, който често изглежда като побъркан лунатик, когато е на сцената :). Не се страхувайте, той е нормален :). Прилича на гръцко божество и обича да се съблича на сцената :).

7. Нещо за финал?

Елате, за да ни видите! Благодаря ти за интервюто и концертите!
И както казва самият флаер: Lets dance!!!

Интервю: Ростислав Бакалов