Най-после - ревю на DVD-то на Last Hope "Bulgar Display Of Power"
Публикувай тази новина в:

MySpace Facebook Svejo.net

Най-после - ревю на DVD-то на Last Hope "Bulgar Display Of Power"

Доста отдавна обещахме това ревю, но както обикновено става с всичко в hcspirit последно време, наложи се да се позабавим. Но какъв по-подходящ ден би имало от този, в който излиза новият много обещаващ албум на Last Hope "More Than Ever". А и това закъснение е напълно в духа на самия диск, тъй като и неговата премиера бе отлагана може би две години, така че всичко е точно, нали?

"Всички отпрееед!"
След тази реплика на Сашо (вокал), предшествана от интрото започва огромна ЛУД-НИ-ЦА. Едва ли има друга българска банда, която би събрала всичкия този народ на концерт. Този паметен лайв се случи във вече несъществуващия "Black Box" през 2008-ма и е един от четирите основни компонента на DVD диска "Bulgar Display of Power". Ако името и обложката ти звучат леко познато, то това съвсем не е случайно. Касапницата продължава близо 50 минути и в нея можеш да видиш целия редовен хардкор контингент от преди няколко години - кой с расти, кой без татуировки или с 20 килца по-слаб...всички вече са променени и винаги е весело да търсиш 10-те разлики. Бандата свири парчета от целия си период на съществуване, като има и голяма доза от най-най-старите, събрани в един олд скул сет. Само хитове. Хора хвърчат нон-стоп, някои се размазват по пода, но това не ги кара да се спират. Тук на всичките 500-600 души им липсват първите седем години възпитание, както би коментирала някоя баба. А заключващата реплика е повече от 100% вярна - "Това ще остане в историята".

Следва така наречената документална част. Там момчетата (или по-точно вече прецъфтелите момчета) от бандата разказват за историята на Last Hope от самото й начало - 1994. Историите са премесени със супер интересни кадри от стари лайфове - от средата и началото на '90-те във Варна, през концерти в старата и добре позната Шипка, Пъзела, читалище Средец, до фестивали тук и в чужбина. В тази част освен на още стари и забравени физиономии, ще се нагледаш и на олд скул танци и адски много и енергични лайв изпълнения на Last Hope пред разнородна пубика. Ще видиш и много ключови фигури от българската хардкор сцена, които споделят мнението си за Last Hope, кадри от турнетата на бандата и всякакви забавления по света и у нас.

После идва ред и на бонус материалите - Last Hope в Москва, Last Hope на летните фестивали през 2008-ма, Last Hope на спирита в Бургас през 2009-та, Last Hope и Agostic Front, както и Last Hope в Гърция. И всичко от началото до края е супер интересно, така че не си мисли да ги прескачаш, само защото са им лепнали името "бонус".

В края на DVD-то ще намериш архив с всички клипове на бандата до 2010-та. Няма какво толкова да ти разкажем за тях, но ако не си ги гледал, наваксвай! С пълна сила важи това от първите две части на диска - много познати и променени лица и разбира се много яка булгар музика и в общи линии един бърз преход в стиловото развитие на Last Hope.

Към всичко това има и бонус аудио диск "Alive in Sofia" със запис от въпросния концерт от първата част. Нещо което, колкото и клиширано да звучи, всеки фен на българския хардкор трябва да има. Не за да не останеш назад от другите, а защото когато гледаш DVD-то със сигурност ще настръхнеш и ще си го пуснеш поне още няколко пъти, а може би дори по-често от колкото гледаш филми за възрастни.
За финал - ако в документалната част бяха питали мен с какво свързвам Last Hope, то отговорът би бил, че "Това е лицето на балканския, а не само на българския, хардкор пред целия свят. Правил съм много концерти на чужди банди в страната ни, може би вече над 50, пътувал съм по турнета и винаги, АБСОЛЮТНО ВИНАГИ, всички са чували за Last Hope. Това говори само по себе си."

Чакаме още едно DVD през 2020-та.
Евала и основни отговорници, стоящи зад всичко това!

Ростислав Бакалов

 

 
 
Още новини за Албуми
всички новини