КПД-0 - Демо

kpd02004_300

Група: <<КПД-0>>
Албум: Демо
Година: 2004
Формат: CD
Издател: Контингент

01. Стари неща
02. Мръсни думи
03. Зад стените на голямата къща
04. Тайна
05. Сезонът на 15-ките
06. 187
07. Острови
08. За теб
09. Дада
10. Едно
11. Перфектната зима
12. Родителската обич
13. П.В.Л.

Милион години и малко вляво, много след смъртта на Кърт Кобейн, групата КПД-0 представя първия си диск, с 13 авторски композиции. Винаги съм изпитвал уважение към групи, решили сами да издадат първият си продукт. Това е една достойна за уважение постъпка, на която малко хора в България се решават. Е, щеше ми се да бяха вложили малко повече фантазия във външното оформление на диска, защото то е важна част от визията на една група, ама вторият албум ще е по-изпипан (надявам се!).
За 49 минути КПД-0 представят 13 песни, записани през 2004 и 2002. Групата е повлияна от Сиатълското чудо Nirvana, малко Sonic Youth за вкус, Soundgarden, Mudhoney. Години след бума на грънджа, те още звучат свежо, което не може да се каже за много от групите в жанра. А и в новите песни има много от "no wave" звука на титаните Sonic Youth, едно по-различно влияние за българска група. Типичен пример е „Зад стените на голямата къща". Второто демо, записано през 2002 е доста по-различно. Доста по-разнообразно и по- неориентирано като звучене. И доста по-пънк рок, което ясно показва и част от корените на групата. Една от песните, които ми направиха впечатление и с музика и с текстове е „Перфектната зима".
Като цяло, думите в текстовете не са силен момент при доста от българските групи. А тези на КПД-0 позволяват и да се заслушаш, което е доста забележително, и при това са на наш, роден, български език.
Нещо което ми хареса адски много и ме издразни на края на диска - последната, тринадесетата песен „П.В.Л." (Пичка ви лелина). Издразни ме, защото песента е доста различна и мелодията просто ме закова на стола. Страхотна и запомняща се мелодия, която ме побърка от щастие...докато не чух ..."текста".
Защо по дяволите една страхотна мелодия е свързана с една пълна глупост? Някъде бях чел, че тази песен се приемала много добре от публиката. Е, хубаво, ама едва ли би виряла у някого над 18 години.
Там вече я няма магията, която имат цинизмите над подрастващите. Жалко за песента!
Ама хайде, стига морал. КПД-0 са една обещаваща група и се надявам да чуя още нещо от тях, в най-скоро време. Можете да пишете на самата група и да си поръчате диска от тях. Инициатива като тяхната заслужава подкрепа със сигурност!